Menu
 • Slide
  Ο κοινός μας τόπος
 • Slide
  Φίλοι,
  μέλη και
  κύκλοι κάνουμε την...
 • Slide
  Δίνουμε ξανά τα χέρια
  Δίνουμε ξανά χρώμα στη ζωή μας
 • Slide

 ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ

...και ο λόγος μας μετράει!


Απαντήσεις στις απειλές για την Δημοκρατία

0
0
0
s2sdefault

Απαντήσεις στις απειλές για την Δημοκρατία

Προ ημερών, παρακολουθήσαμε την διχογνωμία νομικών (προσώπων, κύκλων, αρχών) για το αν είναι ή όχι συνταγματική η πρόσφατη απόφαση αστυνομικής αρχής να απαγορεύσει  τις  συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων. Προ μηνών, την διάσταση απόψεων επιδημιολόγων για το αν η χρήση προστατευτικής μάσκας ενδείκνυται για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID 19.

Οι απειλές

Αυτές οι διαφορές απόψεων δεν είναι «κακό», μιας και μπορούν να συντίθενται σε συμπεράσματα με τα οποία να εφοδιάζεται, στην συνέχεια, ο κοινός μας τόπος. Σε «κακό» εξελίσσονται, όποτε διάφοροι επιτήδειοι χωρίζουν την κοινωνία σε «Εικονολάτρες» και «Εικονομάχους» και, στην βάση αυτή, πυροδοτούν συγκρούσεις στους κόλπους της. Ειδικότερα, σε μια χώρα με περιορισμένη κυριαρχία, η οποία δέχεται απειλές από έξω και μέσα ρημάζει (με πολλούς να μεταναστεύουν και τους υπόλοιπους να στοιβάζονται τρομαγμένοι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη), αυτού του είδους ο χουλιγκανισμός απειλεί ευθέως να δώσει την «χαριστική βολή».

Αλλά, ακόμα και αν εμφανιστεί ο «από μηχανής Θεός» (ή ο άλλος, αυτός «της Ελλάδας που είναι μεγάλος») και εξαφανίσει από τις τηλεοπτικές μας οθόνες τους καμποτίνους «ειδικούς» και «πολιτικούς» (συμπαραγωγούς reality στην πραγματικότητα), δεν φτάνει να καθαρίσουμε. Υπάρχουν και συμπολίτες μας που έχουν πεισθεί ότι σε θέματα για τα οποία αποφαίνονται ειδικοί (σε όλα δηλαδή), η κοινή γνώμη (κατ’ επέκταση και η εκπροσώπηση της)…  περιττεύει. Απρόθυμοι να δεχτούν ότι είναι άλλο θέμα οι ηγεσίες να προστρέχουν σε γνώστες του ενός ή του άλλου θέματος (όπως οφείλουν για λόγους αν όχι ευσυνειδησίας, τουλάχιστον αυτοσυντήρησης) και άλλο θέμα να αποφασίζουν για μας πρόσωπα που δεν έχουμε νομιμοποιήσει.

Ετούτοι εδώ οι συμπολίτες αρνητές της εκπροσώπησης δεν είναι «Χρυσή Αυγή» ώστε να καθαρίσουμε μαζί τους δικαστικά. Για να βρούμε την άκρη, οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα και, την ίδια στιγμή, να κάνουμε βήματα προς μια Δημοκρατία, πιο αποδοτική για τον λαό.  

Χωρίς να ξεχνάμε, πριν απ’ όλα, ότι για τον αρνητισμό απέναντι στην Δημοκρατία, βασικοί υπαίτιοι είναι οι ίδιοι οι θεματοφύλακές της/ εκπρόσωποί μας (με λαμπρές εξαιρέσεις φυσικά). Δεν πάνε δα και χρόνια από τους «αγανακτισμένους» της Πλατείας Συντάγματος. Ένα (εν πολλοίς) δικαιολογημένο παράπονο πήγαν να εκφράσουν με το, αυτοκριτικό τελικά, σύνθημά τους «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» και επακολούθησε η επιδρομή κολάκων/εξουσιαστών που τους εξαπάτησαν και κατάφεραν να εκπροσωπούν αυτοί αγανακτισμένους και μη, από τότε έως και σήμερα. Με τέτοιους φίλους η Δημοκρατία, τι τους θέλει τους εχθρούς!

…και οι απαντήσεις μας

 Άλλο όμως «οι εκπρόσωποι είναι κακοί», άλλο «η εκπροσώπηση (ως σύστημα διακυβέρνησης) είναι κακή». Η εκπροσώπηση μάλιστα μπορεί να γίνει ριζικά καλύτερη, αρκεί οι θεματοφύλακες της να μην βάζουν το συμφέρον (ίδιο, φιλικό, κομματικό) τους πάνω από το εθνικό και δημόσιο. Όποιους τέτοιους διαπλεκόμενους ή δωσίλογους παίρνουμε χαμπάρι, τους αποκλείουμε αμέσως, χωρίς να μπούμε στον κόπο άλλης αξιολόγησής τους (αν είναι δεξιοί ή αριστεροί, αν και πόσο συμφωνούμε μαζί τους, αν τα λένε καλά…)

Η αποδυνάμωση τέτοιων συμπαικτών τρίτων γίνεται με την ενεργοποίησή μας στον δημόσιο χώρο. Ειδικότερα, η συμμετοχή στις εκλογές μειώνει τα ποσοστά τους και την παρουσία τους στους αρμούς της εξουσίας. Η καταψήφισή τους, ακόμα περισσότερο. Οι ίδιοι έχουν βαφτίσει την αποδοκιμασία τους «ακυβερνησία», ενώ στην πραγματικότητα, είναι άρνηση εκχώρησης κυριαρχίας. Τον φόβο της λοιπόν ας έχουν αυτοί και όχι εμείς.

Δεν ξεχνάμε βέβαια, ότι «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων…» σύμφωνα με το άρθρο του 120, παράγραφος 4 (1-1-4 για όσους επιμένουμε να θυμόμαστε). Και σε εποχές που τα κόμματά μας έχουν εκφυλιστεί σε μηχανισμούς εξυπηρέτησης «αρχηγών» και συναφών συμφερόντων, επιβάλλεται να τους γυρίσουμε την πλάτη. Και να ξεκινήσουμε άλλα «…που η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.» ώστε να τιμήσουμε την υποχρέωσή μας, σύμφωνα με το άρθρο 29, παράγραφος 1 του Συντάγματός μας πάντα.

Τις προάλλες με έναν φίλο...

«Τι είναι η ΕΚΚΙΝΗΣΗ; Καινούργιο κόμμα;» με ρώτησε ένας καλός φίλος, τις προάλλες. Για να του απαντήσω: «αν ήμασταν κόμμα, θα είχαμε ζητήσει την ψήφο σου σε εκλογές».

«Είστε λοιπόν ένα think tank;» ενδιαφέρθηκε. «Όχι. Τα think tank επισημαίνουν, μελετούν και αναλύουν προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή μας. Εμείς προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα αυτά».

«Τότε τι είστε;» απόρησε ο φίλος. «Πολιτική οργάνωση, βέβαια!»

«Ναι αλλά και τα κόμματα μας πολιτικές οργανώσεις δεν οφείλουν να είναι;» επέμεινε ο φίλος μας. «Σωστά» αντιγύρισα. «Και αν δεν είναι συνεπή με αυτή την συνταγματική τους υποχρέωση χρειαζόμαστε άλλα».

«Τελικά, τι νομίζεις ότι λείπει από τα τόσα κόμματα που έχουμε και δεν μας ενθουσιάζει κανένα;». «Επίγνωση της πραγματικότητας. Αίσθηση της κοινής μοίρας. Εντιμότητα στην σχέση μας».

«Και, αν προκύψει ένα κόμμα, άξιο να με εκπροσωπεί, πώς θα το ξεχωρίσω από τα υπόλοιπα;» «Θα ξέρεις καλά για ποιους λόγους αυτό ζητάει την ψήφο σου και για ποιους λόγους εσύ την δίνεις ή όχι!»

Από μια τέτοια συζήτηση προέκυψε… η ιστοσελίδα μας. Στην πραγματικότητα, ένα θερμό ευχαριστώ προς…

 • τους φίλους που ζουν την καθημερινή τους δυσκολία, παραγνωρισμένοι, χωρίς στοιχειώδεις καλύψεις και εγγυήσεις
 • τους παλιούς συντρόφους από τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, το πρώτο καταστατικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ από το 2001 που μας έδωσαν το προγραμματικό τους ταμιευτήριο, την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
 • κάθε δημοκράτη, σοσιαλιστή, εθελοντή συμμέτοχο στην ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.

Συμμετοχή, λειτουργία και δράση

Είμαστε πολιτική οργάνωση με πρωταρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Μας εμπνέουν οι αρχές της δημοκρατίας (ισονομία, ισηγορία, ισοπολιτεία), αντιπροσωπευτικής και άμεσης, καθώς και η κοινωνική οργάνωση με βάση την ισότητα ευκαιριών, σε συνδυασμό με την αξιοκρατία, την εξάλειψη των διακρίσεων και την κοινωνική αλληλεγγύη. Στο γόνιμο αυτό έδαφος, διευρύνονται τα όρια των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου.

Έχουμε επίγνωση ότι οι σκοποί μας εξυπηρετούνται με την διαρκή, οργανωμένη προσπάθεια σε εθελοντική βάση την οποία και ενθαρρύνουμε, ώστε να ζήσουμε καλύτερα και πιο ανθρώπινα.

Συμμετοχή
Κάθε πολίτης επιλέγει ο ίδιος τον βαθμό της συμμετοχής του στην οργάνωσή μας ως Φίλος, Μέλος ή Συμμέτοχος σε Κύκλο. Φίλοι, Μέλη και Κύκλοι έχουν διακριτές αρμοδιότητες και ευθύνες τις οποίες και φροντίζουν με δική τους πρωτοβουλία.

Λειτουργία και Δράση

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ λειτουργεί και δρα μέσα από χώρους σκέψης, διαλόγου και δράσης:

 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ είναι το Προγραμματικό μας Ταμιευτήριο. Διαμορφώνει τις προγραμματικές θέσεις και επιμελείται τον εμπλουτισμό, την εξειδίκευσή και την διαρκή προσαρμογή τους. Βασικό εργαλείο του ο διαρκής, οργανωμένος διάλογος εδώ 

Πολιτική Αγορά

 • ΙΣΟΝ, είναι οι δράσεις και οι συνεργασίες μας για την εξάλειψη των  διακρίσεων, παλιών και νέων. Η εθελοντική συμμετοχή σου μπορεί να ξεκινήσει εδώ

ΙΣΟΝ

 

 • ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, είναι οι πρωτοβουλίες και  δικτυώσεις μας με σκοπό την αλληλεγγύη προς συνανθρώπους μας, ευάλωτους απέναντι σε κοινωνικούς κινδύνους. Δείξε το ενδιαφέρον σου εδώ

ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

 

 • Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών (Ε.Ε.ΔΗ.Μ.) είναι η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία επιτελεί την κατάρτιση φίλων, μελών και κύκλων, μέσα από σχετικές εκδηλώσεις και προγράμματα. Εξ άλλου, η Ε.Ε.ΔΗ.Μ.  διασφαλίζει την διαφανή υλική και τεχνική στήριξη των δράσεων μας. Εάν σε ενδιαφέρει η εταιρία και το έργο το οποίο επιτελεί έλα σε επαφή μαζί μας εδώ

Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών

 


Ενισχύστε μας οικονομικά

Η οικονομική μας ενίσχυση γίνεται με εισφορές στην αστική μη κερδοσκοπική «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», η οποία είναι οργανικά συνδεδεμένος χρηματοδότης μας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαφάνεια στα οικονομικά μας με τον έλεγχο τους από δημόσια αρχή.
Για τους φίλους και τα μέλη της οργάνωσης μας οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι η εφ’ άπαξ καταβολή δέκα (10) ευρώ για την εγγραφή τους και η ετήσια συνδρομή τους ύψους εξήντα (60) ευρώ. Για το δικαίωμα πιστοποίησης κύκλου μελών και φίλων μας προβλέπεται ετήσια συνδρομή εκατό (100) ευρώ. Οικονομικές ενισχύσεις από εθελοντές οι οποίοι δεν είναι μέλη ή φίλοι, είναι αποδεκτές με ανώτατο όριο τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Καταβολές χρηματικών ποσών διενεργούνται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» με στοιχεία
ΤΡΑΠΕΖΑ: Τράπεζα Πειραιώς
ΕΙΔΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ/ ΟΨΕΩΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΙΒΑΝ GR3201725030005503095864805
ή με χρήση Paypal μέσω της ιστοσελίδας μας.
Η συμπλήρωση της αιτιολογίας της κατάθεσης πιστοποιεί την αντίστοιχη ιδιότητα του καταθέτη (φίλος, μέλος, κύκλος) και η μη συμπλήρωση της αυτήν του εθελοντή.

PayPal
Πολιτική Αγορά
Δίπλα σου - Δίκτυο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού
ΙΣΟΝ - Δράση κατά των διακρίσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Buy now

You can now buy this awesome Joomla Theme directly on Themeforest for a really low price for this awesome and stunning Joomla product!

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.


BUY ON THEMEFOREST

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.

  or   Δημιουργία λογαριασμού

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; |  Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×