Menu
 • Slide
  Ο κοινός μας τόπος
 • Slide
  Φίλοι,
  μέλη και
  κύκλοι κάνουμε την...
 • Slide
  Δίνουμε ξανά τα χέρια
  Δίνουμε ξανά χρώμα στη ζωή μας
 • Slide

 ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ

...και ο λόγος μας μετράει!


Χρυσοχοίδης: γιατί επιβάλλεται να φύγει.

Τα απαράδεκτα γεγονότα των ημερών στην Νέα Σμύρνη δεν είναι απλώς κρούσματα αστυνομικής βίας και βίας κατά αστυνομικού. Και είμαστε τυχεροί που οι βαρβαρότητες αυτές δεν είχαν, μέχρι στιγμής και ευτυχώς, μοιραία αποτελέσματα, όπως η απώλεια της ζωής του George Floyd στην Μιννεάπολη των Η.Π.Α. Παρά το ότι εδώ δεν διάρκεσαν 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, αλλά κάποιες ώρες σε διαφορετικές ημέρες. Ο κύκλος της βίας στη Νέα Σμύρνη ασφαλώς οφείλεται και στην αδυναμία αστυνομικού/ων να κάνουν σωστά την δουλειά τους, αλλά και στην αμφιβολία των πολιτών ότι μπορούν να βρουν το δίκιο τους με δημοκρατικά μέσα. Τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη όμως οφείλονται, πριν απ’ όλα, στην άστοχη πολιτική εντολή προς την Αστυνομία να επιβάλλει με πρόσθετη αυστηρότητα τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μιλάμε για μέτρα που παίρνονται, αποτυγχάνουν, αλλάζουν, αποτυγχάνουν ξανά, αλλάζουν ξανά και διαρκούν, με τον ιό να μην αναχαιτίζεται, αλλά να επανέρχεται κατά κύματα. Με τον πολίτη και τις ελευθερίες του σε περιορισμό και τα δικαιώματά του σε αναστολή, με πρώτο αυτό στην εργασία. Όλα αυτά, παρά την διαβεβαίωση, εδώ και μήνες, ότι, «αύριο μεθαύριο, επιστρέφουμε στην κανονικότητα». Με ειδικούς και «ειδικούς» να βομβαρδίζουν ανελέητα από τα κανάλια τους πολίτες (ανάμεσά τους, ας μην ξεχνάμε, και οι αστυνομικοί) με αντιφατικές εκτιμήσεις, αντί να περιορίζονται στην υπεύθυνη, όσο και αθόρυβη, πληροφόρηση των εκπροσώπων του. Με αποτέλεσμα να έχουν σπάσει τα νεύρα όλων.

Αν κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, καλοδεχούμενη η εισαγγελική έρευνα για την συμπεριφορά αστυνομικών τις προάλλες στη πλατεία της Νέας Σμύρνης. Καλοδεχούμενη και η υπηρεσιακή εξέταση στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Μόνο που απομένει και ο πολιτικός καταλογισμός ο οποίος ασφαλώς δεν βαρύνει ούτε την δικαστική, ούτε την διοικητική, αλλά την ίδια την πολιτική εξουσία. Πολύ περισσότερο, μετά την απόπειρα «ενοχοποίησης» θύματος της αστυνομικής βίας με τεκμήριο την πολιτική του τοποθέτηση και δράση. Η απόπειρα αυτή έγινε δημόσια από βουλευτή της κυβερνώσας πλειοψηφίας, ο οποίος (ασυναίσθητα ή σκόπιμα, ας εξηγήσει ο ίδιος) αναβίωσε τα, αλήστου μνήμης, «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων»!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να δηλώσει ότι  «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας διχάσει». Απομένει να δούμε το αντίκρισμα αυτής της δήλωσης του. Θα επιβληθούν κυρώσεις στον βουλευτή/ νοσταλγό των χειρότερων στιγμών του μετεμφυλιακού κράτους ή όχι; Ερώτημα πιεστικό, μετά την αποφυγή καταδίκης του από την κυβερνητική εκπρόσωπο.

Αλλά το κυρίως θέμα βέβαια είναι η κραυγαλέα πολιτική αστοχία που προκάλεσε την αχρείαστη βία στην Νέα Σμύρνη. Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί, παρά το ότι η παραμονή του να εγκυμονεί αναζωπύρωση της βίας. Εναπόκειται λοιπόν στον Πρωθυπουργό να καταλογίσει τις ευθύνες των επιλογών του στον κύριο Χρυσοχοίδη και να τον αποπέμψει ώστε να αλλάξει και η πολιτική της επιβολής άστοχων μέτρων μέσω αστυνόμευσης.

Να χαρίζεσαι σε «δικά σου παιδιά» που απέτυχαν ενώ, την ίδια ώρα, «καταδικάζεις τους άλλους» είναι ακριβώς ο δρόμος του διχασμού που ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει. Και είναι στο χέρι του να τηρήσει αυτό που δήλωσε!

Τις προάλλες με έναν φίλο...

«Τι είναι η ΕΚΚΙΝΗΣΗ; Καινούργιο κόμμα;» με ρώτησε ένας καλός φίλος, τις προάλλες. Για να του απαντήσω: «αν ήμασταν κόμμα, θα είχαμε ζητήσει την ψήφο σου σε εκλογές».

«Είστε λοιπόν ένα think tank;» ενδιαφέρθηκε. «Όχι. Τα think tank επισημαίνουν, μελετούν και αναλύουν προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή μας. Εμείς προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα αυτά».

«Τότε τι είστε;» απόρησε ο φίλος. «Πολιτική οργάνωση, βέβαια!»

«Ναι αλλά και τα κόμματα μας πολιτικές οργανώσεις δεν οφείλουν να είναι;» επέμεινε ο φίλος μας. «Σωστά» αντιγύρισα. «Και αν δεν είναι συνεπή με αυτή την συνταγματική τους υποχρέωση χρειαζόμαστε άλλα».

«Τελικά, τι νομίζεις ότι λείπει από τα τόσα κόμματα που έχουμε και δεν μας ενθουσιάζει κανένα;». «Επίγνωση της πραγματικότητας. Αίσθηση της κοινής μοίρας. Εντιμότητα στην σχέση μας».

«Και, αν προκύψει ένα κόμμα, άξιο να με εκπροσωπεί, πώς θα το ξεχωρίσω από τα υπόλοιπα;» «Θα ξέρεις καλά για ποιους λόγους αυτό ζητάει την ψήφο σου και για ποιους λόγους εσύ την δίνεις ή όχι!»

Από μια τέτοια συζήτηση προέκυψε… η ιστοσελίδα μας. Στην πραγματικότητα, ένα θερμό ευχαριστώ προς…

 • τους φίλους που ζουν την καθημερινή τους δυσκολία, παραγνωρισμένοι, χωρίς στοιχειώδεις καλύψεις και εγγυήσεις
 • τους παλιούς συντρόφους από τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, το πρώτο καταστατικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ από το 2001 που μας έδωσαν το προγραμματικό τους ταμιευτήριο, την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
 • κάθε δημοκράτη, σοσιαλιστή, εθελοντή συμμέτοχο στην ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.

Συμμετοχή, λειτουργία και δράση

Είμαστε πολιτική οργάνωση με πρωταρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Μας εμπνέουν οι αρχές της δημοκρατίας (ισονομία, ισηγορία, ισοπολιτεία), αντιπροσωπευτικής και άμεσης, καθώς και η κοινωνική οργάνωση με βάση την ισότητα ευκαιριών, σε συνδυασμό με την αξιοκρατία, την εξάλειψη των διακρίσεων και την κοινωνική αλληλεγγύη. Στο γόνιμο αυτό έδαφος, διευρύνονται τα όρια των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου.

Έχουμε επίγνωση ότι οι σκοποί μας εξυπηρετούνται με την διαρκή, οργανωμένη προσπάθεια σε εθελοντική βάση την οποία και ενθαρρύνουμε, ώστε να ζήσουμε καλύτερα και πιο ανθρώπινα.

Συμμετοχή
Κάθε πολίτης επιλέγει ο ίδιος τον βαθμό της συμμετοχής του στην οργάνωσή μας ως Φίλος, Μέλος ή Συμμέτοχος σε Κύκλο. Φίλοι, Μέλη και Κύκλοι έχουν διακριτές αρμοδιότητες και ευθύνες τις οποίες και φροντίζουν με δική τους πρωτοβουλία.

Λειτουργία και Δράση

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ λειτουργεί και δρα μέσα από χώρους σκέψης, διαλόγου και δράσης:

 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ είναι το Προγραμματικό μας Ταμιευτήριο. Διαμορφώνει τις προγραμματικές θέσεις και επιμελείται τον εμπλουτισμό, την εξειδίκευσή και την διαρκή προσαρμογή τους. Βασικό εργαλείο του ο διαρκής, οργανωμένος διάλογος εδώ 

Πολιτική Αγορά

 • ΙΣΟΝ, είναι οι δράσεις και οι συνεργασίες μας για την εξάλειψη των  διακρίσεων, παλιών και νέων. Η εθελοντική συμμετοχή σου μπορεί να ξεκινήσει εδώ

ΙΣΟΝ

 

 • ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, είναι οι πρωτοβουλίες και  δικτυώσεις μας με σκοπό την αλληλεγγύη προς συνανθρώπους μας, ευάλωτους απέναντι σε κοινωνικούς κινδύνους. Δείξε το ενδιαφέρον σου εδώ

ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

 

 • Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών (Ε.Ε.ΔΗ.Μ.) είναι η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία επιτελεί την κατάρτιση φίλων, μελών και κύκλων, μέσα από σχετικές εκδηλώσεις και προγράμματα. Εξ άλλου, η Ε.Ε.ΔΗ.Μ.  διασφαλίζει την διαφανή υλική και τεχνική στήριξη των δράσεων μας. Εάν σε ενδιαφέρει η εταιρία και το έργο το οποίο επιτελεί έλα σε επαφή μαζί μας εδώ

Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών

 


Ενισχύστε μας οικονομικά

Η οικονομική μας ενίσχυση γίνεται με εισφορές στην αστική μη κερδοσκοπική «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», η οποία είναι οργανικά συνδεδεμένος χρηματοδότης μας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαφάνεια στα οικονομικά μας με τον έλεγχο τους από δημόσια αρχή.
Για τους φίλους και τα μέλη της οργάνωσης μας οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι η εφ’ άπαξ καταβολή δέκα (10) ευρώ για την εγγραφή τους και η ετήσια συνδρομή τους ύψους εξήντα (60) ευρώ. Για το δικαίωμα πιστοποίησης κύκλου μελών και φίλων μας προβλέπεται ετήσια συνδρομή εκατό (100) ευρώ. Οικονομικές ενισχύσεις από εθελοντές οι οποίοι δεν είναι μέλη ή φίλοι, είναι αποδεκτές με ανώτατο όριο τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Καταβολές χρηματικών ποσών διενεργούνται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» με στοιχεία
ΤΡΑΠΕΖΑ: Τράπεζα Πειραιώς
ΕΙΔΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ/ ΟΨΕΩΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΙΒΑΝ GR3201725030005503095864805
ή με χρήση Paypal μέσω της ιστοσελίδας μας.
Η συμπλήρωση της αιτιολογίας της κατάθεσης πιστοποιεί την αντίστοιχη ιδιότητα του καταθέτη (φίλος, μέλος, κύκλος) και η μη συμπλήρωση της αυτήν του εθελοντή.

PayPal
Πολιτική Αγορά
Δίπλα σου - Δίκτυο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού
ΙΣΟΝ - Δράση κατά των διακρίσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Buy now

You can now buy this awesome Joomla Theme directly on Themeforest for a really low price for this awesome and stunning Joomla product!

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.


BUY ON THEMEFOREST

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.

  or   Δημιουργία λογαριασμού

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; |  Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×