ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ» ξεκίνησε το 2006 από τους «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ», το πρώτο καταστατικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ. Η ιδέα ήταν να οργανωθεί ένας χώρος δημοκρατικού διαλόγου με προγραμματικό περιεχόμενο.  Ένα Προγραμματικό Ταμιευτήριο, όπως το ονόμασαν τότε οι φίλοι «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ».

Από τότε και μέχρι σήμερα, γίνονται όλο και πιο αντιληπτές η αναγκαιότητα της «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» και η χρησιμότητά της. Όπως ήρθαν τα πράγματα, η έλλειψη προγραμματικής δουλειάς είναι πια ο κύριος λόγος απουσίας πολιτικών σχεδίων, με πραγματισμό και αξιοπιστία. Βασικό αίτιο της δυσφήμησης της Δημοκρατίας και της Πολιτικής.

Είναι κοινός τόπος ότι είναι η ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα. Προοδεύοντας και όχι οπισθοδρομώντας. Με μεταρρυθμίσεις συγκεκριμένες, σχεδιασμένες, φιλολαϊκές. Κανείς δεν ξέρει τι έχουμε ανάγκη καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Μένει να δούμε πως μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε. Συνθέτοντας, τελικά, ένα δικό μας σχέδιο. Η  ενίσχυση λοιπόν της «ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» με την σύμπραξη των «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ»  πολλαπλασιάζεται και αποκτά ακόμα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο με την απόφασή τους να εισφέρουν στο κοινό μας χώρο τη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ».

Καλό μας διάλογο !

ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Η δεκαετία του ’80 με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπήρξε ίσως η πιο κερδισμένη δεκαετία για τους Δήμους και τις Κοινότητες στην ιστορία της πατρίδας μας. Την ίδια περίοδο, με την εισαγωγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όχι μόνο εξαλείφθηκε μια εστία διαφθοράς στις σχέσεις του πολίτη με τις εφορίες, αλλά και δόθηκε μια ώθηση στον κλάδο της οικοδομής, στην αγορά των ακινήτων, αλλά και στην αναβάθμιση του στεγαστικού μας αποθέματος.

Από τότε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι» και η ανεξαρτησία των οργανισμών της αυτοδιοίκησης έμεινε στάσιμη κυρίως λόγω της μη ολοκλήρωσης της οικονομικής της αυτοτέλειας. Από την άλλη πλευρά το ακίνητο, όλο και περισσότερο, αντιμετωπίστηκε ως πηγή δημόσιων εσόδων μέσω φόρων, τελών και επιβαρύνσεων και παραγνωρίστηκε ο χαρακτήρας του ως αποταμιευμένου οικογενειακού κεφαλαίου και δομημένης συνιστώσας του περιβάλλοντος.

 Με την εισαγωγή του ΕΕΤΗΔΕ το ακίνητο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, αλλά και την οικονομική κρίση οδηγήθηκε σε άνευ προηγουμένου απαξίωση. Και είναι η ίδια οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει την  χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό σε πρωτοφανή στενότητα.

              Η πρότασή μας αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτής της διπλής προβληματικότητας ( οικονομικής και θεσμικής ) με ένα και μόνο μέτρο. Αυτό που καταθέσαμε ως τέταρτο σημείο της Αυγουστιάτικης Αγοράς :

«Να καταργηθούν όλοι οι φόροι και οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα, εκτός από το ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο να αποδίδεται απ ευθείας στους Δήμους και τις Κοινότητες. Να καταργηθεί κάθε άλλη χρηματοδότηση ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.»

Ας το δούμε εδώ πιο αναλυτικά

ΤΡΙΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Έχουμε διαπιστώσει, εδώ και καιρό, ότι το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης στη πατρίδα μας πάσχει από δυο σοβαρά προβλήματα : την έλλειψη πόρων και τις ανισότητες στους κόλπους του. Πάντα ψάχναμε τη λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης με την πρόχειρη προσέγγιση της περικοπής των συντάξεων, της αύξησης των ορίων ηλικίας ή της αύξησης των εισφορών. Όσο για τις ανισότητες ; Κουβέντα, μιας και οι πρόσθετες ( καμιά φορά κραυγαλέα ευνοιοκρατικές ) παροχές σε συγκεκριμένους κλάδους αντανακλούσαν είτε πελατειακές σχέσεις είτε εκβιασμούς.
Μέχρι που ήρθε και η τρόϊκα. Οι δανειστές, με το δικό τους σκεπτικό ( «δε βγαίνουν τα νούμερα» ), συνέχισαν τη λανθασμένη πολιτική χρηματοδότησης, αλλά στο πολλαπλάσιο ! Γενικεύοντας τελικά την αδικία, αλλά και τον παραλογισμό του «συστήματος». Μέχρι που ήρθε και το «κούρεμα» των κρατικών μας ομολόγων για να μειώσει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Στην συνέχεια της απαξίωσης της ακίνητης περιουσίας τους.
Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολύχρονης κακίας είναι μια ασύλληπτη σε μέγεθος ληστεία σε βάρος των νέων οι οποίοι, αφού ταλαιπωρηθούν απίστευτα για να βρουν δουλειά, καλούνται να φορτωθούν περισσότερα χρόνια εργασιακού βίου, όλο και υψηλότερες εισφορές, όλο και πιο επισφαλείς ( και βέβαια χαμηλότερες ) συντάξεις και όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Αυτό το πρόβλημα που το μεγεθύνεται διαρκώς ( είναι ίσως εκρηκτικότερο από αυτό του δημοσίου χρέους ) ζητάει τη λύση του, εδώ και τώρα. Για λόγους ηθικής τάξης και οικονομικού ορθολογισμού. Από παλιά, οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ προτείναμε ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τους εισερχόμενους στην εργασία με χαμηλότερες εισφορές, υψηλότερες συντάξεις, ελαστικότητα στην έξοδο από την εργασία και ισότητα των ασφαλισμένων. Δεν είχαμε προσδιορίσει όμως την πηγή της χρηματοδότησης μιας τέτοιας μεγάλης μεταρρύθμισης. Αυτό επιχειρούμε με το ΤΡΙΤΟ ΣΗΜΕΙΟ της Αυγουστιάτικης Αγοράς : «Με καταπίστευμα τις τραπεζικές μετοχές κρατικής κυριότητας, να προικοδοτήσουμε με τα μερίσματά τους ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τους εισερχόμενους στην εργασία».

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

Η εποχή που επικρατούσε η άποψη ότι το πρόβλημα της ζώνης του ΕΥΡΩ είναι η Ελλάδα τελειώνει.

Όχι χωρίς αντιστάσεις και καθυστερήσεις. Οι πρόσφατες αντιθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας με το ΔΝΤ, της διεθνούς των αγορών και με τους δυο, αλλά και των ΗΠΑ με την ευρωπαϊκή πολιτική για την έξοδο από την κρίση είναι χαρακτηριστικές.

Η γενικευμένη αυτή σύγχυση αντανακλά ασφαλώς την απροθυμία πολιτικών και οικονομικών παραγόντων να αναγνωρίσουν το τέλος του συστήματος της χρηματοοικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Όπως όμως και τον ατελή τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η πάλαι ποτέ ΟΝΕ με ονομαστικά και μόνο δημοσιονομικά κριτήρια συμμετοχής σε αυτήν. Είναι λοιπόν η ώρα της διαμόρφωσης ενός διαφορετικού πρότυπου οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης για τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Με βάσεις πιο ηθικές, αλλά και πιο πραγματιστικές. Με το σκεπτικό αυτό καταλήξαμε στο δεύτερο σημείο, το οποίο και καλούμαστε να επεξεργαστούμε εδώ.

«Να συνεχίσουμε την καμπάνια υπέρ της έκδοσης Ευρωπαϊκών Ομολόγων δανεισμού και της εξαίρεσης των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ»

Copyright Πολιτική Αγορά 2019