Menu

Δουλειές για όλους

Η αναπτυξιακή μας πρόταση μας για την δεκαετία 2021-2030

Η αλλαγή του κλίματος είναι μια πραγματικότητα: το δάσος του Αμαζονίου καίγεται, οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν και το όζον της ατμόσφαιρας καταστρέφεται. Αναρίθμητες είναι οι, μικρότερες σε μέγεθος, περιβαλλοντικές καταστροφές. Η εντατικοποίηση των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας μολύνει όλο και περισσότερο τον αέρα και το νερό, ενώ με ιούς που παράγει προκαλεί ασθένειες και πανδημίες. Τα χρονικά περιθώρια για να αντιδράσουμε στενεύουν διαρκώς πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη τόσο για μάς, όσο και για την Γη, το σπίτι μας. Πριν η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μας στερήσει το πόσιμο νερό και πλημμυρίσει και άλλους οικισμούς, μικρούς και μεγάλους. Πριν τα αέρια του θερμοκηπίου μας εκθέσουν ακόμα περισσότερο σε επικίνδυνες ακτινοβολίες. Πριν η άνοδος της θερμοκρασίας πολλαπλασιάσει τις πυρκαγιές. Πριν οι ασθένειες, η ανέχεια  και η πείνα χτυπήσουν, ακόμα πιο δυνατά, κάθε πόρτα.

Είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε την κλιματική αλλαγή ως ενεργή ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειας και της ευημερίας -της δικής μας και των επόμενων γενεών- και την αποτροπή της ως ζωτικό μας συμφέρον. Ασφαλώς η κλιματική αλλαγή έχει οικουμενικές διαστάσεις και η αντιμετώπισή της απαιτεί διεθνική συνεννόηση και μακρόπνοο σχεδιασμό. Είναι όμως εξ ίσου απαραίτητο, να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε και στην Ελλάδα, σήμερα.

Απέναντι μας ορθώνονται δυο αντιρρήσεις:

- «είμαστε μια χρεωμένη χώρα και δεν έχουμε κεφάλαια για νέες επενδύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον». Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη: σωρευμένα κεφάλαια που καταστρέφονται λόγω της κρίσης, ψάχνουν τοποθετήσεις με καλές αποδόσεις και διάρκεια, τις οποίες έχουμε κάθε λόγο να ετοιμάσουμε και να προτείνουμε.

- «το κλείσιμο ρυπογόνων επιχειρήσεων θα αυξήσει την ανεργία». Και πάλι η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη: μόνον ο μετασχηματισμός της παραγωγής σε μπλε και πράσινη, η  λειτουργία νέων επιχειρήσεων, ανταγωνιστικών επειδή είναι φιλικές προς το περιβάλλον, μπορεί να μειώσει την ανεργία και να βελτιώσει τις συνθήκες και τις αμοιβές της εργασίας.

Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό δίλημμα πρώτης γραμμής. Από την μια η διαιώνιση της κρίσης, η διολίσθηση από το κακό στο χειρότερο και από την άλλη η ευκαιρία να βάλουμε στέρεα θεμέλια στην οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη, να οργανώσουμε την καθημερινή ζωή πιο δίκαια για μας και τα παιδιά μας. Είμαστε καθαρά τοποθετημένοι: ο μόνος τρόπος να εξαλείψουμε τις συνέπειες από τις κρίσεις του χρέους και της πανδημίας και την κάκιστη διαχείρισή τους την περασμένη δεκαετία, είναι να προχωρήσουμε αμέσως σε ένα, χωρίς προηγούμενο από άποψη μεγέθους, ευρύτητας δράσεων και προστιθέμενης αξίας, πρόγραμμα   δημοσίων επενδύσεων, ώστε να αποφύγουμε την καταστροφή του σπιτιού μας και να ζήσουμε σ’ αυτό καλύτερα.

Παρουσιάζουμε εδώ τις αποδείξεις ότι η δική μας επιλογή είναι όχι απλώς καλύτερη, αλλά στην πραγματικότητα η μόνη διαθέσιμη. Την προγραμματική μας πρόταση για διατηρήσιμη και δίκαιη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που ονομάσαμε «Το Μπλε και το Πράσινο: δουλειές για όλους!». Την πρόταση μας για το πως:

- δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας με τις «μπλε και πράσινες» επενδύσεις

- βελτιώνονται οι όροι και οι αμοιβές για τις θέσεις αυτές

- παράγουμε περισσότερα με χαμηλότερο κόστος σε λιγότερο χρόνο εργασίας

- προστατεύεται η δημόσια υγεία από ιούς και μολύνσεις με πιο ασφαλείς μεθόδους παραγωγής

- αυξάνεται η αγοραστική δύναμη κάθε πολίτη

- εξαλείφονται ανισότητες, διακρίσεις και κοινωνικοί κίνδυνοι

- ομορφαίνει ο τόπος μας και βελτιώνονται οι συνθήκες της ζωής μας.

Στην Ελλάδα σήμερα

Δεν παραγνωρίζουμε τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στην εφαρμογή αυτής της πρότασης: τους περιορισμούς από τους πιστωτές και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μας. Τους παραλογισμούς στα ευρωπαϊκά πράγματα: την άρνηση έκδοσης ευρωομολόγου ακόμα και έως το, κατά την συνθήκη του Μάαστριχτ, όριο του 60% του δημοσίου χρέους, την άρνηση εξαίρεσης των δημοσίων επενδύσεων από τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την ανεπάρκεια των κονδυλίων για την περιφερειακή συνοχή μιας νομισματικής ένωσης που δεν κάνει τίποτε ώστε να γίνει και οικονομική. Την δική μας δυσκολία να απορροφήσουμε κοινοτικούς πόρους και να τους επενδύσουμε παραγωγικά. Το διαρκές έγκλημα των προσυμφωνημένων ανατιμήσεων και της αισχροκέρδειας το οποίο έχει κάνει προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα από τα ακριβότερα στην ευρωζώνη. Την αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν ομαλά τις επιχειρήσεις. Την αυθαιρεσία που επικράτησε στις εργασιακές σχέσεις («έκνομη εργασία») με τις νέες μορφές απασχόλησης που ανέδειξε η εξέλιξη της τεχνολογίας. Την δημογραφική γήρανση που επιδεινώνεται από τον ξενιτεμό συμπατριωτών. Την αναγκαστική αποστρατεία της 3ης και το κόστος από την ανεπαρκή στήριξη της 4ης ηλικίας. Και ακριβώς επειδή έχουμε επίγνωση αυτών των δυσκολιών, για κάθε ένα από αυτά τα εμπόδια προτείνουμε αντίστοιχες, συγκεκριμένες υπερβάσεις τους.

 

Δεν αγνοήσαμε, εξ άλλου, τα εγγενή μας μειονεκτήματα: την διοικητική ανεπάρκεια. Την διαφθορά. Τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Την χρηματοδοτική και διοικητική αποσάθρωση της κοινωνικής μας ασφάλισης και την άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων. Τις περιφερειακές ανισορροπίες, την ερήμωση της υπαίθρου και την συγκέντρωση του μισού πληθυσμού της χώρας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Την, όλο και πιο ενεργή και ιταμή, τουρκική απειλή. Και βέβαια, την αποξένωση των παιδιών μας από την Ελληνική Παιδεία, τον κοινό μας τόπο και τις συνθήκες της ζωής μας και, κυρίως, την στέρησή τους από τα απαραίτητα εφόδια για να πάνε μπροστά. Για τις μόνιμες αυτές παθογένειες, μια προς μια, έχουμε προτείνει θεραπείες, ανοιχτές σε κριτική και αντίλογο, με «Το Δικό μας Σχέδιο» στο www.elldim.gr. Στην μεγάλη αυτή εικόνα είναι ενταγμένο «Το Μπλε και το Πράσινο: δουλειές για όλους!»

Τα «5 Κοινά Μυστικά»

Ο μετασχηματισμός όμως της παραγωγής σε «Μπλε και Πράσινη» δεν αρκεί. Θα θέλαμε εδώ να μοιραστούμε μαζί σας «5 Κοινά Μυστικά» για την επιτυχία κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας στο τόπο μας:

  1. Θεωρούμε την εργασία δημόσιο περιουσιακό στοιχείο και ανθρώπινο δικαίωμα. Για την προστασία της από αντιπαραγωγική διασπάθιση και κερδοσκοπική εκμετάλλευση είναι απαραίτητη η ψηφιακή εκπαίδευση και επανεκπαίδευση κάθε συμπολίτη.
  2. Ο συμβατικός χρόνος της εξαρτημένης εργασίας πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά και να κανονιστεί με συλλογική σύμβαση, μετά από διαπραγματεύσεις. Ανάγκη ρύθμισης υπάρχει και για την εργασία από το σπίτι.
  3. Ο αυξημένος ελεύθερος χρόνος για τον πολίτη δεν είναι δώρο. Είναι περιορισμός της ανισότητας στην διανομή του πλούτου που συσσωρεύθηκε από την τεχνολογική πρόοδο και την ανθρώπινη επινοητικότητα. Με εξ ίσου απαραίτητη την προσφορά ευκαιριών δημιουργικής και ψυχαγωγικής αξιοποίησης του χρόνου αυτού.
  4. Η οριστική απαλλαγή από την απειλή του COVID 19 απαιτεί κεφάλαια για δημόσιες επενδύσεις στις φροντίδες υγείας. Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που διατίθενται για τον σκοπό αυτό δεν πρέπει να πάνε χαμένα.
  5. Τα κέρδη δεν είναι μόνον πηγή πλουτισμού των μετόχων ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και κεφάλαια ασφαλείας των επιχειρήσεων αυτών απέναντι σε αναποδιές. Όπως επίσης, πριν απ’ όλα ίσως, μοναδικό εργαλείο μετατροπής των κινδύνων σε ευκαιρίες.

Στην πραγματικότητα, «Το Μπλε και το Πράσινο» σε συνδυασμό με τα «5 Κοινά Μυστικά», είναι η πολιτική της πλήρους απασχόλησης προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα. Ένα πλαίσιο προς κατάκτηση, το οποίο παραπέμπει σε συγκεκριμένα μέτρα ανά τομέα:

  • Ενέργεια

- Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και υποκατάστασή τους όχι με εισαγωγές ενέργειας, αλλά με ακόμα πιο εντατική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές της. Πιστεύουμε πάντα την ιδέα εξαγωγών ενέργειας από εγχώρια παραγωγή. Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών επιτρέπεται μόνο σε περιοχές περιορισμένης πολιτισμικής, περιβαλλοντικής ή καλλιεργητικής αξίας.

- «Απολιγνιτοποίηση» χωρίς αύξηση της ανεργίας, αλλά, αντιθέτως, με νέες καλύτερες θέσεις εργασίας σε νέα παραγωγικά συμπλέγματα υψηλής προστιθέμενης αξίας και περιβαλλοντικής ελάφρυνσης στον χώρο κάθε λιγνιτικού πεδίου, πριν την απενεργοποίηση του. Χαρακτηριστικές μονάδες, επιλέξιμες για τέτοια συμπλέγματα, οι βιομηχανίες καθετοποίησης πρώτων υλών από ανακύκλωση και επαναφόρτισης και διάθεσης μπαταριών.

- Μεγάλη δημόσια επένδυση για την ομαλή μετάβαση σε ένα «έξυπνο δίκτυο» μεταφοράς και διανομής ενέργειας. Ανθεκτικό, ασφαλές, υπόγειο, ικανό να διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες από ανανεώσιμες πηγές, να αποθηκεύει με χαμηλό κόστος και με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες ώστε να τροφοδοτεί σπίτια, επιχειρήσεις και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

- Χρηματοδότηση της «απολιγνιτοποίησης» και του «έξυπνου δικτύου» μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. Μέρος αυτής της αύξησης κεφαλαίου ενδείκνυται να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επίσης, ενδείκνυται η Δ.Ε.Η. να απευθύνει προσκλήσεις συμμετοχής στην αύξηση αυτή προς τις αγορές κεφαλαίων, τις επιχειρήσεις ενέργειας, τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και εξοπλισμού κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Η  εκποίηση κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας που επιχειρείται σήμερα είναι απολύτως αντίθετη με κάθε αναπτυξιακή λογική.

- Μείωση των τιμολογίων ενέργειας για παραγωγικές χρήσεις συνεπάγονται μειώσεις τιμών σε προϊόντα.

  • Νερό

- Αποκλειστικά δημόσιο, έλεγχο των υδάτινων αποθεμάτων μας με σκοπό την διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του νερού για κατανάλωση και πότισμα.

- Διανομή του νερού καθώς και την επιμέλεια των ταμιευτήρων και των σωληνώσεων διανομής από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ.

- Δυνατότητα συλλογής νερού σε πιστοποιημένους ιδιωτικούς ταμιευτήρες και διάθεσής του στο δημόσιο δίκτυο σε προκαθορισμένες τιμές, όπως και εμφιάλωσης και εμπορίας νερού από ιδιώτες από πηγές ιδιοκτησίας τους.

- Συστηματική δίωξη της υπεξαίρεσης νερού, της κατασπατάλησης και της μόλυνσής του και εκλογίκευση της άρδευσης  από φυσικές πηγές και  ταμιευτήρες. 

- Αναβάθμιση, συντήρηση και επέκταση των δικτύων αποχέτευσης, με χρηματοδότηση των σχετικών επενδύσεων από ανταποδοτικά τέλη, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

- Διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων ως αρδευτικού μέσου από δημόσιες αρχές, αλλά και ιδιωτικά εργοστάσια.

  • Σκουπίδια

- Ενίσχυση της συλλογής στην πηγή με εκστρατεία διάδοσης αυτού του πρότυπου διαχείρισης στα σχολεία και από την δημόσια τηλεόραση.

- Διαμόρφωση προγράμματος ανακύκλωσης υλικών από δημόσια αρχή και υλοποίηση του σε σύμπραξη με ιδιώτες.

- Επενδύσεις στην παραγωγή πρώτων υλών από σκουπίδια από Δήμους και  Περιφέρειες.

  • Μεταφορές

- Απεξάρτηση των μεταφορών μας, επιβατικών και εμπορευματικών, από ορυκτά καύσιμα για την δική μας προστασία από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

- Στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα όχι με επιδοτήσεις εισαγωγών τους, αλλά με πρόσκληση συμμετοχής προς  τους κατασκευαστές τους στην επένδυση  για το «έξυπνο δίκτυο» με το οποίο θα γίνεται η φόρτισή τους. Στην επένδυση αυτή της Δ.Ε.Η. μπορούν να συμμετέχουν όμιλοι παραγωγής, φόρτισης, εμπορίας και συντήρησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η συμμετοχή αυτή μπορεί να ανταλλαχθεί και με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των ομίλων. Στην Ελλάδα θα πουλήσουν ηλεκτρικά οχήματα, όσοι προηγουμένως επενδύσουν παραγωγικά στον τόπο μας.

- Διεθνή διαγωνισμό για σχεδιασμό, εγχώρια κατασκευή, εμπορία και συντήρηση ηλεκτρικού Ελληνικού ταξί.

- Αποκλειστικά ηλεκτρικά, δημόσια και σχολικά λεωφορεία, ταξί και δίκυκλα μέχρι το 2030.

- Ανάπτυξη σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας που θα συνδέσουν την χώρα μας με την Ευρώπη, με την ένταξη τέτοιων έργων στις μεγάλες  διευρωπαϊκές επενδύσεις, με ελληνική πρωτοβουλία. Ένταξη του «Μεγάλου Δυτικού»  Πειραιάς-Πάτρα-Τεργέστη στα χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Δίκτυα.

- Σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Μεταφορών, με επενδύσεις στους εμπορευματικούς του σταθμούς και τα  διαμετακομιστικά του κέντρα.

- Περισσότερα ηλεκτροκίνητα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

  • Κατοικίες & Κατασκευές

- Τροποποίηση των πιστοποιητικών  ενεργειακής απόδοσης και ένταξή τους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ώστε οι συστάσεις τους να αποτελούν δικαιολογητικά έκπτωσης δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα ιδιοκτητών ή επιδότησης ενοικιαστών.

- Κίνητρα για κατεδάφιση κατοικιών ανεπίδεκτων αναβάθμισης.  

- Κίνητρα υποστήριξης της υποδομής σπιτιών για υπηρεσίες διαδικτύου υψηλής ταχύτητας, διευκολύνοντας έτσι και την «εργασία από το σπίτι».

- Μελέτες επέκτασης σχεδίων πόλης με σκοπό την εξάλειψη, τελικά, της «εκτός σχεδίου δόμησης», αλλά και την κάλυψη  στεγαστικών αναγκών.

- Μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών πολεοδομίας σε εξουσιοδοτημένους από το Δημόσιο, πιστοποιημένους μελετητές και κατασκευαστές ιδιωτικών έργων.

- Βελτίωση της ποιότητας, μείωση του κόστους και επιτάχυνση της εκτέλεσης των δημόσιων έργων, μέσω και της κατάργησης του Ν.3623/2005.

  • Γεωργία

- Κίνητρα για στροφή της παραγωγής σε οικολογικά αναγεννητικά συστήματα: καλλιέργειες με λιγότερα φάρμακα ώστε τα εδάφη, τα δάση, τα λιβάδια, το νερό και ο αέρας να είναι επαρκή και αμόλυντα. Κτηνοτροφία με περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, αλλά και της μετάδοσης ιών, παλιών και νέων, που προκαλούν επιδημίες, αυξάνοντας την νοσηρότητα.

- Διευκόλυνση κατοχύρωσης «παραγωγικής ταυτότητας» των προϊόντων και επωνυμιών προέλευσης και ποιότητας και προώθηση βιολογικών και οργανικών καλλιεργειών.

- Πιστώσεις και επιδοτήσεις για την διατήρηση των γεωργικών εκτάσεων και την εισαγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην παραγωγή.

- Έλεγχο τήρησης των προδιαγραφών μη ρύπανσης νερού και αέρα σε μεγάλες εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις και την προστασία των κατοίκων της υπαίθρου από την χημική και βιολογική ρύπανση από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

- Διαμόρφωση συστήματος ασφάλισης των παραγωγών με γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων και μηχανισμού προστασίας των  καταναλωτών από μεγάλες ανατιμήσεις.

- Κίνητρα για κάθε πρωτοβουλία αναδάσωσης αστικών και ημιαστικών χώρων ή και μετασχηματισμού ιδιωτικών κήπων σε παραγωγικά περιβόλια, κατά το πρότυπο του Κάμπου της Χίου.

- Κίνητρα για οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες, τις εκμεταλλεύσεις και την εμπορία μέσω συνεταιριστικών ή και άλλων σχημάτων αυτοδιαχείρισης, καθώς και για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.

  • Δημόσια περιουσία

- Αύξηση των εσόδων του δημοσίου από συμμετοχές του σε επιχειρήσεις, είτε με ενίσχυση των θέσεων του σ’ αυτές, είτε με νέες επενδύσεις αυτών των επιχειρήσεων. Στις επενδύσεις  αυτές μπορούν να συμμετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια, ελληνικά και ξένα. 

- Ανάκτηση θέσεων που χάθηκαν σε υποδομές ή δίκτυα κοινής ωφέλειας ή επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

- Όχι στην εγκατάλειψη, την καταπάτηση, την απαξίωση και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Ναι στην σύμπραξη του Δημοσίου με Δήμους, Περιφέρειες και ιδιώτες με σκοπό την παραγωγική χρήση  δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

- Άρση της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας από τους πιστωτές, με τρόπο που θα βελτιώσει την διάρθρωση του δημόσιου χρέους μας, την πιστοληπτική μας ικανότητα και την διαθεσιμότητα περιουσίας ως κεφάλαιο σε επενδύσεις.  

- Εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, με εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που την διέπει.

  • Τουρισμός

- Καθιέρωση της Ελλάδας ως «μοναδικού προορισμού» με ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό χαρακτήρα και ομορφιά, παράδοση, φιλία, προσιτό κόστος ζωής και ασφάλεια ως πάγια χαρακτηριστικά του. Δεν σπαταλάμε τίποτα από αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στον βωμό μιας ευκαιριακής αύξησης αφίξεων.

- Επιμονή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ως απαραίτητη η διαρκής ανάδειξη και προβολή του πολιτισμικού μας αποθέματος (αρχαϊκού, βυζαντινού, νεότερου) προς τους περιηγητές. Για τον ίδιο σκοπό πάντα, ενδείκνυται η ενθάρρυνση μορφών θεματικού τουρισμού, όπως ο ιατρικός, ο συνεδριακός και ο φυσιολατρικός.

- Προσέλκυση παροίκων για εγκατάσταση στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα περισσότερο από 6 μήνες. Κίνητρα για τέτοιους εργαζόμενους από το σπίτι η άδεια παραμονής, η απόδοση ενός και μοναδικού ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και η καταχώρησή τους σε μια ηλεκτρονική Δ.Ο.Υ. έναντι ενός, εφ’ άπαξ, τέλους εγκατάστασής τους. Άμεση έναρξη τέτοιου πιλοτικού προγράμματος για την Θεσσαλονίκη.

  • Καταναλωτικό κίνημα

- Ο διαρκής έλεγχος των τιμών είναι βασικός πυλώνας της οικονομικής πολιτικής. Είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση κάθε αρμόδιας αρχής, κρατικής ή ανεξάρτητης διοικητικής, για αποτροπή και δίωξη εναρμονισμένων τιμολογήσεων και αυθαίρετων χρεώσεων που φαλκιδεύουν τον ανταγωνισμό.

- Οι δυο συντελεστές Φ.Π.Α. μειώνονται σταδιακά στο 20% και 10%, με μειώσεις να μεταφέρονται και στις τιμές

- Στήριξη των καταναλωτών με ψηφιακές πλατφόρμες τιμών προϊόντων/υπηρεσιών και παραμέτρων διάθεσής τους και πληροφορίες διαθεσιμότητας, τρόπου παράδοσης και άλλες.

- Εξοικείωση του καταναλωτή με τα δικαιώματά του στο σχολείο και μέσω της δημόσιας τηλεόρασης.

 

«Το Μπλε και το Πράσινο: δουλειές για όλους!» είναι η αναπτυξιακή μας πρόταση για την δεκαετία 2021-2030. Ένα εγχείρημα διαρκείας για την παραγωγική ανόρθωση της πατρίδας, την βελτίωση των συνθηκών της καθημερινής μας ζωής και την ενίσχυση της θέσης μας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη, τον κόσμο. Με προτεραιότητα την αγωνία για τους πιο αδύναμους ανάμεσά μας. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα να πάρουν το εγχείρημα αυτό στα δικά τους χέρια!

 

Συμμετοχή, λειτουργία και δράση

Είμαστε πολιτική οργάνωση με πρωταρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Μας εμπνέουν οι αρχές της δημοκρατίας (ισονομία, ισηγορία, ισοπολιτεία), αντιπροσωπευτικής και άμεσης, καθώς και η κοινωνική οργάνωση με βάση την ισότητα ευκαιριών, σε συνδυασμό με την αξιοκρατία, την εξάλειψη των διακρίσεων και την κοινωνική αλληλεγγύη. Στο γόνιμο αυτό έδαφος, διευρύνονται τα όρια των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου.

Έχουμε επίγνωση ότι οι σκοποί μας εξυπηρετούνται με την διαρκή, οργανωμένη προσπάθεια σε εθελοντική βάση την οποία και ενθαρρύνουμε, ώστε να ζήσουμε καλύτερα και πιο ανθρώπινα.

Συμμετοχή
Κάθε πολίτης επιλέγει ο ίδιος τον βαθμό της συμμετοχής του στην οργάνωσή μας ως Φίλος, Μέλος ή Συμμέτοχος σε Κύκλο. Φίλοι, Μέλη και Κύκλοι έχουν διακριτές αρμοδιότητες και ευθύνες τις οποίες και φροντίζουν με δική τους πρωτοβουλία.

Λειτουργία και Δράση

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ λειτουργεί και δρα μέσα από χώρους σκέψης, διαλόγου και δράσης:

  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ είναι το Προγραμματικό μας Ταμιευτήριο. Διαμορφώνει τις προγραμματικές θέσεις και επιμελείται τον εμπλουτισμό, την εξειδίκευσή και την διαρκή προσαρμογή τους. Βασικό εργαλείο του ο διαρκής, οργανωμένος διάλογος εδώ 

Πολιτική Αγορά

  • ΙΣΟΝ, είναι οι δράσεις και οι συνεργασίες μας για την εξάλειψη των  διακρίσεων, παλιών και νέων. Η εθελοντική συμμετοχή σου μπορεί να ξεκινήσει εδώ

ΙΣΟΝ

 

  • ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, είναι οι πρωτοβουλίες και  δικτυώσεις μας με σκοπό την αλληλεγγύη προς συνανθρώπους μας, ευάλωτους απέναντι σε κοινωνικούς κινδύνους. Δείξε το ενδιαφέρον σου εδώ

ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

 

  • Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών (Ε.Ε.ΔΗ.Μ.) είναι η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία επιτελεί την κατάρτιση φίλων, μελών και κύκλων, μέσα από σχετικές εκδηλώσεις και προγράμματα. Εξ άλλου, η Ε.Ε.ΔΗ.Μ.  διασφαλίζει την διαφανή υλική και τεχνική στήριξη των δράσεων μας. Εάν σε ενδιαφέρει η εταιρία και το έργο το οποίο επιτελεί έλα σε επαφή μαζί μας εδώ

Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών

 


Ενισχύστε μας οικονομικά

Η οικονομική μας ενίσχυση γίνεται με εισφορές στην αστική μη κερδοσκοπική «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», η οποία είναι οργανικά συνδεδεμένος χρηματοδότης μας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαφάνεια στα οικονομικά μας με τον έλεγχο τους από δημόσια αρχή.
Για τους φίλους και τα μέλη της οργάνωσης μας οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι η εφ’ άπαξ καταβολή δέκα (10) ευρώ για την εγγραφή τους και η ετήσια συνδρομή τους ύψους εξήντα (60) ευρώ. Για το δικαίωμα πιστοποίησης κύκλου μελών και φίλων μας προβλέπεται ετήσια συνδρομή εκατό (100) ευρώ. Οικονομικές ενισχύσεις από εθελοντές οι οποίοι δεν είναι μέλη ή φίλοι, είναι αποδεκτές με ανώτατο όριο τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Καταβολές χρηματικών ποσών διενεργούνται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» με στοιχεία
ΤΡΑΠΕΖΑ: Τράπεζα Πειραιώς
ΕΙΔΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ/ ΟΨΕΩΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΙΒΑΝ GR3201725030005503095864805
ή με χρήση Paypal μέσω της ιστοσελίδας μας.
Η συμπλήρωση της αιτιολογίας της κατάθεσης πιστοποιεί την αντίστοιχη ιδιότητα του καταθέτη (φίλος, μέλος, κύκλος) και η μη συμπλήρωση της αυτήν του εθελοντή.

PayPal
Πολιτική Αγορά
Δίπλα σου - Δίκτυο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού
ΙΣΟΝ - Δράση κατά των διακρίσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Buy now

You can now buy this awesome Joomla Theme directly on Themeforest for a really low price for this awesome and stunning Joomla product!

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.


BUY ON THEMEFOREST

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.

  or   Δημιουργία λογαριασμού

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; |  Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.



  or   Login
×