Menu

Το δικό μας σχέδιο

 

Που βρισκόμαστε

Το ξέρουμε όλοι ότι, εδώ και καιρό, τα πράγματα έχουν ξεφύγει: οι συνθήκες της ζωής μας χειροτερεύουν, οι ανισότητες βαθαίνουν και η οικονομική δυσκολία οδηγεί όλο και περισσότερους στο περιθώριο. Μοιραία, η αυθαιρεσία, η βία και η εγκληματικότητα έχουν μπει για τα καλά πια στη ζωή μας. Την ίδια στιγμή, οι διαψεύσεις μαζικών προσδοκιών έχουν δημιουργήσει απογοήτευση, ιδιώτευση, απροθυμία για συνεννόηση και σύγχυση. Βεβαίως, από την δεκαετία του 2000,  είχε καλλιεργηθεί ένας πληθωρισμός αβάσιμης αισιοδοξίας με επακόλουθες παράλογες αποφάσεις και επιζήμιες συμπεριφορές. Μια διαδεδομένη αυταπάτη γενικευμένης ευμάρειας,  εγγυημένης ασφάλειας και «εθνικών επιτυχιών» -όλα αυτά χωρίς δική μας προσπάθεια- η οποία οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2010. Μια δραματική εξέλιξη, με οδυνηρές συνέπειες τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, την μακροχρόνια δημοσιονομική επιτήρηση και την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μας. Μια κρίση που δεν λέει να τελειώσει, επειδή ακόμα δεν ξεριζώσαμε τα αίτια που την προκάλεσαν. 

Με το βάρος αυτό στην πλάτη, μας βρήκε η μάστιγα του COVID 19. Μια υγειονομική κρίση που ήρθε να παροξύνει ήδη προβληματικές όψεις του δημόσιου χώρου μας και να τις αναδείξει με δραματικό τρόπο. Ακόμα περισσότερες «ιερές αγελάδες» της προ κρίσης εποχής λύγισαν μπροστά σε προβλήματα, παλιά και νέα. Η πρόσθετη απειλή κατά της δημόσιας υγείας που μέτρησε τα όρια του Ε.Σ.Υ. Τα μέτρα κατά της διάδοσης του ιού που περιόρισαν δημοκρατικά δικαιώματά μας. Και ένας ακόμα κύκλος ανεργίας, κλεισίματος επιχειρήσεων, δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αύξησης του δημοσίου χρέους που προκάλεσαν.

Με πανταχού παρούσες τις διοικητικές μας ανεπάρκειες, όχι μόνον απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς), αλλά και στην διενέργεια τακτικών λειτουργιών του κράτους. Με μόνιμο περιβάλλον το έλλειμμα Παιδείας. Την δημοκρατική μας καχεξία. Με την μόνιμη τουρκική απειλή εις βάρος μας να γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτη, όλο και πιο έκνομη. Η γειτονική μας χώρα επιχειρεί πια να αποσπάσει κυριαρχία, χώρο, πόρους και δικαιώματα μας δια της βίας. Και ενώ η κατάσταση είναι έκτακτη και χειροτερεύει δραματικά, το κατεστημένο μας να επιμένει σε «μια από τα ίδια». Μ’ αυτά και μ’ αυτά, τα πράγματα στην πατρίδα μας ούτε είναι, ούτε πάνε καλά.

Και όλα αυτά, ενώ ο κόσμος μας αλλάζει διαρκώς και γρήγορα: ο πληθυσμός αυξάνεται, η κλιματική αλλαγή φέρνει καταστροφές, ίσως ανεπανόρθωτες και η τεχνολογία δημιουργεί νέες απαιτήσεις αλλά και επιλογές για τις συνθήκες της ζωής μας. Η προσαρμογή σ' αυτή την νέα πραγματικότητα δεν είναι απλή υπόθεση: άλλοι νοσταλγούν ένα παρελθόν που δεν μπορεί να επανέλθει, άλλοι υποστηρίζουν την ανεπιφύλακτη αποδοχή κάθε μεταβολής και των όποιων συνεπειών της. Είναι αυτή η σύγχυση που απεικονίζεται στην απορρύθμιση των διεθνών σχέσεων, την αυθαιρεσία και την εντεινόμενη βία, τις ανισότητες που βαθαίνουν και τα εξ αυτών μεταναστευτικά ρεύματα. Το τέλος της εποχής που ονομάστηκε «παγκοσμιοποίηση» σημαδεύεται με αναδυόμενους και δύοντες πόλους. Σε μια παγκόσμια κοινότητα με τις προβλέψεις, τους κανόνες και τα όργανα της σε παραλυσία ή και αχρησία. Με νοσταλγούς της βαρβαρότητας από τη μια και οραματιστές μιας βιώσιμης νέας εποχής από την άλλη, σε αναμετρήσεις που αφορούν τις ζωές όλων μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υφίσταται, αναπόφευκτα, τις συνέπειες αυτών των αναταράξεων. Μαστίζεται πια ανοιχτά από ρεύματα εθνικισμού, απομονωτισμού και αποδόμησης ως αντιπρόταση στην διάψευση του μεγαλοϊδεατισμού της «ομοσπονδίας» (η οποία με την διεύρυνση και το κοινό νόμισμα θα κατακτούσε την Δύση), Στο αδιέξοδο από την ανοχή της στο «δημοκρατικό έλλειμμα» και τους παραλογισμούς της οικονομικής της διακυβέρνησης. Στην απροθυμία της να εξελιχθεί σε πραγματική ένωση πατρίδων, πολιτισμών και κοινωνικών ρευμάτων.

Στην πατρίδα μας αντιμετωπίζουμε την  ενεργή απειλή της μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού και της συγκέντρωσής του στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Πολλοί συμπατριώτες ζητούν πια, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, την μοίρα τους σε άλλες χώρες. Αυτή η συρρίκνωση υποσκάπτει την ίδια την υπόστασή μας. Αναζωπυρώνει μια ακόμα πολύ παλιά αντίθεση, αυτή του «χάσματος των γενεών», παραπέμποντας όχι σε δημιουργική σύνθεση, όπως θα έπρεπε, αλλά σε αφορμή για μια ακόμα αντιπαραγωγική σύγκρουση.

Το κατεστημένο μας έχει ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Αντί να κατανοήσει την ροή των πραγμάτων, συντάχθηκε πίσω από ξεπερασμένα στερεότυπα. Αντί να επεξεργαστεί προσαρμογές, περιορίστηκε σε εισαγωγές συνταγών. Αντί να ενοποιηθεί προτάσσοντας το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, κατακερματίστηκε σε παρέες (με τις ιδιοτέλειες της η κάθε μια από αυτές). Αντί να αναζητήσει στην πολιτική τάξη έγκυρους συνομιλητές, προτίμησε χρήσιμους συμπαίκτες. Στους οποίους και επιφυλάσσει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, αν και όποτε επέλθει το μοιραίον. Ασφαλώς, πολιτικοί και κόμματα (με εξαιρέσεις και διαφορές μεταξύ τους φυσικά) είναι χρεωμένα «μέχρι το λαιμό» για το ναυάγιο μας και την αδυναμία ανέλκυσής του. Για την ανοχή τους στην  έκπτωση της δημοκρατίας και στην οικονομική και κοινωνική εξαχρείωση. Για την διαπλοκή και την εξάρτησή τους, αυτό τον ξεπεσμό τους από ρυθμιστές σε αβανταδόρους. Με το αίτημα τους για ψήφο με μόνο, κοινό, πανομοιότυπο, θλιβερό, σε κάθε περίπτωση, επιχείρημα τους «οι άλλοι είναι χειρότεροι». Είναι λοιπόν δικαιολογημένη η κριτική στους πολιτικούς και  τα κόμματα. Υπάρχει όμως τεράστια διαφορά ανάμεσα στην δίκαιη κρίση «είναι κακοί οι αντιπρόσωποι» και το αντιδημοκρατικό διάβημα «είναι κακή η αντιπροσώπευση». Θα ήταν λάθος μας να επιτρέψουμε η κρίση ηγεσίας να εξελιχθεί σε κρίση αντιπροσώπευσής μας.

Χώρα με αμφισβητούμενα όρια, κράτος με περιορισμένη κυριαρχία, συνθήκες ζωής σε διαρκή επιδείνωση, κατεστημένο συμβιβασμένο με την παρακμή, δημοκρατία σε κρίση: αυτή είναι η πραγματικότητά μας και αν συμβιβαστούμε μ’ αυτήν, οδηγούμαστε, οριστικά, στο περιθώριο, τελικά σε καταστροφές. Για  να προλάβουμε τα χειρότερα, να δώσουμε τέλος στη κρίση και να πάμε μπροστά, είναι ανάγκη να επιλέξουμε άλλον προορισμό και να ακολουθήσουμε διαφορετικό δρόμο. Είναι η ώρα οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ να κάνουμε ΕΚΚΙΝΗΣΗ!

Που θέλουμε να πάμε

Είναι τώρα η ώρα να ξεκινήσουμε την προσπάθεια ανάκτησης της κυριαρχίας που χάσαμε με την χρεοκοπία της δεκαετίας 2001-2010 και αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε και ήρθε να επιδεινώσει ο κορονοϊός. «Ανάκτηση κυριαρχίας» για μας δεν σημαίνει δήθεν «σκίσιμο των μνημονίων». Ούτε με ανύπαρκτα «ισοδύναμα από το Ζάππειο» και «success  stories» που διαψεύδονται, ούτε με απατηλά δημοψηφίσματα που το «όχι» τους μετατρέπεται σε «ναι σε όλα». «Ανάκτηση κυριαρχίας» σημαίνει διαρκή ενίσχυση της θέσης μας ώστε να άρουμε τις δουλείες που μας έχουν επιβληθεί. «Αποκατάσταση ζημιάς» για μας δεν σημαίνει ούτε πλειοδοσία παροχών από ανύπαρκτους πόρους, ούτε αναβίωση των συνθηκών που οδήγησαν στην κρίση. «Αποκατάσταση ζημιάς» σημαίνει ένα πρόγραμμα διατηρήσιμης ανάπτυξης, με δουλειές, αξιοπρέπεια και δημιουργικό ελεύθερο χρόνο  για όλους ανεξαιρέτως. Και βέβαια, όλα αυτά με την προϋπόθεση εξουδετέρωσης της τουρκικής απειλής. Με την προσαρμογή της δικής μας αποτρεπτικής στρατηγικής: η επίκληση της νομιμότητας δεν αρκεί πια, εφ’ όσον αυτός που σε απειλεί δηλώνει ότι δεν την αποδέχεται. Όπως επίσης, στην προσπάθεια σου αυτή δεν μπορεί να υπολογίζονται ως σύμμαχοι, δυνάμεις που προτίμησαν για τοn εαυτό τους τον ρόλο του «μεσολαβητή». Αυτοί είναι οι σκοποί για «Το δικό μας σχέδιο».

Σχέδιο όμως, δεν είναι απλή απαρίθμηση σκοπών. Είναι ακόμα η περιγραφή των μέσων για την προσέγγιση κάθε σκοπού ξεχωριστά, η αξιολόγηση συμβατότητας των σκοπών και διαθεσιμότητας των μέσων και, φυσικά, η δημοκρατική νομιμοποίησή του, από το πολιτικό σώμα, τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς, αυτή την στιγμή, από όσους ζήτησαν την ψήφο μας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, κανένας δεν έχει μπει στον κόπο να κάνει αυτή την, απολύτως απαραίτητη, δουλειά. Μόνο που δεν πάει άλλο! Να κάνουμε πολλά και  κανένας να μην σέβεται τις δικές μας προσπάθειες και το μέλλον των παιδιών μας. Να ξεπηδάνε δίπλα μας νέες, δημιουργικές πρωτοβουλίες και οι ελίτ μας να αδιαφορούν και γι’ αυτές και για αυτούς που τις αναλαμβάνουν. Να χρειαζόμαστε την «έξοδο από τα μνημόνια» (την απαλλαγή από τις δουλείες τους) και κανείς να μην την έχει βάλει καν μπροστά. Να καταβάλλουμε βαρύ τίμημα για να αντιμετωπίσουμε τον COVID 19 και να συγκεντρώνουμε κεφάλαιο υπεύθυνης στάσης για την αντιμετώπισή του και ως επιβράβευση να εισπράττουμε την διασπάθιση του κεφαλαίου αυτού, νέα μέτρα περιοριστικά της ελευθερίας μας και καταγγελίες εις βάρος μας για ανευθυνότητα. Άξιοι συμπατριώτες να υποχρεώνονται να ψάξουν την τύχη τους μακριά από την πατρίδα μας και κανείς να μην ενδιαφέρεται να διατηρήσει κάποια σχέση μαζί  τους. Ο γείτονας να παρανομεί εις βάρος μας και το κατεστημένο μας να προσποιείται ότι «πέρα βρέχει». «Το δικό μας σχέδιο» είναι η κόκκινη γραμμή με την παρακμή που ζούμε και οι αγεφύρωτες διαφορές μας με όσους την έχουν αποδεχτεί ως μοίρα.

Με «Το δικό μας σχέδιο» περιγράφουμε:

-            πως να αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική μας κυριαρχία χωρίς να  χρεοκοπήσουμε

-            πως να δημιουργηθούν δουλειές και εισοδήματα μετά την κρίση

-            πως να αποκρούσουμε την τουρκική απειλή και εκμηδενίζουμε την βλάβη που επιφέρει στα συμφέροντά μας

Και πιστεύουμε ότι μπορούμε:

-            να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας και ζήσουμε καλύτερα

-            να αναμετρηθούμε με την οπισθοδρόμηση, τις διακρίσεις, την διαπλοκή, την αυθαιρεσία, τον φασισμό, την βαρβαρότητα, ότι τελικά μας στερεί ελευθερίες και δικαιώματα.

-            να ξεριζώσουμε τα αίτια των καταστροφών και της παρακμής

«Το δικό μας σχέδιο» είναι οι προγραμματικές μας θέσεις, συγκεκριμένες και εφικτές, κατατεθειμένες για τον δικό σας λόγο και αντίλογο. Είναι το…

Πως πάμε εκεί που θέλουμε

 

1.«ΤΟ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ: ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε δουλειές για όλους με βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και αμοιβές και αυξημένο ελεύθερο χρόνο. Προϋπόθεση θεωρούμε νέες επιχειρηματικές δράσεις που σέβονται και διατηρούν τα περιβαλλοντικά αγαθά και την δημόσια υγεία. Αυτή είναι για μας μια συνεπής πολιτική οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Μια πολιτική πλήρους απασχόλησης την οποία είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε από τους πιστωτές μας. Βαφτίσαμε αυτό το αναπτυξιακό πακέτο, «Το Μπλε και το Πράσινο»: δουλειές για όλους, το παρουσιάσαμε τον Σεπτέμβριο του 2020  με αφορμή τα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. και το κρατάμε διαρκώς ανοιχτό στις δικές σας και δικές μας παρατηρήσεις. Σημεία του:

 • «Ο Τουρισμός δεν φτάνει». Δίπλα του, το νερό, η διαχείριση και ανακύκλωση των σκουπιδιών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταφορές, η στέγαση και οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφία είναι επιχειρηματικοί κλάδοι για νέες δουλειές με μετρημένη χρήση των περιβαλλοντικών αγαθών, ενισχυτικοί της περιφερειακής μας ανάπτυξης και των εξαγωγών μας.
 • οι επενδύσεις στους κλάδους αυτούς με κεφάλαια εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή, δημόσια και ιδιωτικά, ενσωματώνουν, εξ αρχής, κανόνες και προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος.
 • ο φάκελος «Αίτηση Ίδρυσης Νέας Επιχείρησης» υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην φορολογική αρχή και εγκρίνεται αμέσως με την απόδοση ενός και μοναδικού αριθμού μητρώου έναντι όλων.
 • επαναφορά της Εθνικής Τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο και απορρόφηση από αυτήν της Τράπεζας Αττικής.
 • εξωτερικός δανεισμός της χώρας πραγματοποιείται μόνο για χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων ή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
 • είναι η ώρα να κινηθεί η νομική διαδικασία κατά του γερμανικού δημοσίου για την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, καθώς και την είσπραξη επανορθώσεων και αποζημιώσεων.
 • η δημόσια περιουσία, μέσα από το τρίπτυχο «μεγέθυνση-άρση υποθήκευσης- αύξηση αποδόσεων της» είναι εργαλείο-κλειδί για να πετύχουμε ανάπτυξη σε συνδυασμό με δημοσιονομικά πλεονάσματα.

* "Το Μπλε και το Πράσινο" παρουσιάζεται αναλυτικά στο αυτοτελές λήμμα "Δουλειές για όλους" στην ιστοσελίδα μας

2.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΤΙΜΕΣ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ:

 • ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης μέσα από τον έλεγχο των τιμών και την μείωση της έμμεσης φορολογίας.
 • η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχεδιάζουν και εφαρμόζουν σχέδιο αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας, αποτροπής της εναρμόνισης των τιμών καθώς και των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων καθώς και των παράλογων χρεώσεων, ξεκινώντας από τις τιμολογήσεις των τραπεζών, των εταιριών τηλεφωνίας και διαδικτύου και των αλυσίδων λιανικού εμπορίου, σε συνδυασμό με ην εισαγωγή ενός απλού και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχων και επιβολής προστίμων.
 • σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 20% και 10%, μετακύλιση των μειώσεων αυτών στις τιμές και υπαγωγή της εστίασης στον χαμηλό συντελεστή.
 • συμψηφισμός και εκκαθάριση ΦΠΑ σε εβδομαδιαία βάση.
 • αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ (ή όποιου άλλου φόρου στα ακίνητα) από ένα αναλογικό δημοτικό τέλος στα ενεργά ακίνητα, χωρίς επιβαρύνσεις των υπόχρεων.
 • εξάλειψη του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών με την εφαρμογή της νομοθεσίας και των δράσεων του 2011.
 • ένας ενιαίος, απλός κώδικας στοιχείων και συναλλαγών με το δημόσιο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις φορολογούμενων φυσικών και νομικών προσώπων.

 

 1. ΥΓΕΙΑ:
 • κάθε συμπολίτης έχει δικαίωμα σε φροντίδες υγείας και περίθαλψη. Τα προσωπικά του δεδομένα αποτυπώνονται σε κάρτα με τον έναν και μοναδικό αριθμό υγείας, φορολογίας και ασφάλισης του ο οποίος αντικαθιστά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
 • βασική προτεραιότητα της πολιτικής υγείας είναι η πρόληψη και η έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μ’ αυτό τον σκοπό, εισάγεται το πρόγραμμα «γιατρός στο σχολείο» (παιδίατρος, παιδοδοντίατρος και οφθαλμίατρος για τους μαθητές) και συμπληρώνεται με τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος και διαχειρίζεται την γρήγορη προσπέλαση του πολίτη στις κατάλληλες φροντίδες του Ε.Σ.Υ.
 • οι δημόσιες επενδύσεις στον τομέα της υγείας στρέφονται, κατά κύριο λόγο, σε εξεταστικές/διαγνωστικές υποδομές και κλινικές βραχείας παραμονής. Έτσι, εξαλείφεται σταδιακά η σημερινή πολυμορφία των πρωτοβάθμιων φροντίδων.
 • είναι μοναδική ευκαιρία να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις με πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις έκτακτες προβλέψεις του για την αντιμετώπιση του COVID 19. Να ολοκληρώσουμε, επιτέλους, την δομή του Ε.Σ.Υ., ώστε να βελτιώσουμε τους δείκτες δημόσιας υγείας, να εκλογικεύσουμε τις δαπάνες (δημόσιες και ιδιωτικές) και να πολλαπλασιάσουμε την αποδοτικότητά τους.
 • Ο ΕΟΠΠΥ αποκαθίσταται ως μοναδικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας

 1. ΠΡΟΝΟΙΑ:
 • οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας παρέχονται στο σύνολό τους από τους Δήμους στο πλαίσιο της προγραμματικής συγγραφής υποχρεώσεων ΚΕΔΕ-Κυβέρνησης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο οργανώνονται και εμπλουτίζονται οι υπηρεσίες, φροντίδες και καλύψεις για την 4η ηλικία, μέσα και έξω από το σπίτι τους.
 • επάρκεια σταθμών για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.
 • για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων οργανώνονται δυο καλύψεις: το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και το «Δίκτυο Προστασίας κατά της Φτώχειας». Με την υποβολή της πρώτης φορολογικής δήλωσής του, διασφαλίζεται σε κάθε πολίτη ως, δια βίου διαθέσιμο, εισόδημα το ήμισυ του κατά κεφαλήν. Ενώ με το «Δίκτυο Προστασίας κατά της Φτώχειας» έρχεται να συμπληρωθεί το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» με ένα μενού παροχών σε είδος ή και υπηρεσιών από το οποίο μπορεί να επιλέγει ο δικαιούχος.

 

 1. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:
 • παράλληλα με την πιστοποίηση αξιόπιστης λειτουργίας του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» και του «Δικτύου Προστασίας κατά της Φτώχειας», νομοθετείται και σχηματίζεται «Κεφάλαιο Διάσωσης Κοινωνικής Ασφάλισης» από μερίσματα δημόσιων επιχειρήσεων, έσοδα εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας και εισπράξεις προστίμων.
 • με την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων προτείνουμε νέο αποταμιευτικό σύστημα κύριας σύνταξης, για όλους τους εισερχόμενους στην εργασία, ώστε να μπει τέλος στην άνιση μεταχείριση των ασφαλισμένων, στις μειώσεις των συντάξεων και τις αυξήσεις των εισφορών.
 • το νέο αυτό σύστημα αποκλείει συστημικά οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή για ήδη ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
 • το εκλογικό σώμα θα κληθεί να εγκρίνει το νέο σύστημα με δημοψήφισμα.
 • επιτυγχάνεται η ταχύρρυθμη έγκριση και καταβολή της κύριας σύνταξης με την ηλεκτρονική υποβολή πλήρους φακέλου αίτησης σε εξουσιοδοτημένα δικηγορικά γραφεία και εταιρίες ή συμβολαιογράφους.

 

6.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ & ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ:

 • κάθε διαφορά μέχρι 2 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, σε πρώτο βαθμό, κρίνεται υποχρεωτικά, εξωδικαστικά, με τα πρακτικά και την έκβαση αυτών των κρίσεων να αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά  σε «Μητρώο Επίλυσης Διαφορών».
 • ενθαρρύνεται ως συνηθέστερη ποινή για το οικονομικό έγκλημα η «κοινωνική εργασία» αντί της φυλάκισης.
 • μειώνεται ο χρόνος προσωρινής κράτησης σε 9 μήνες.

 7.ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ:

 • με σκοπό την βελτίωση της απόδοσης του διοικητικού έργου νομοθετείται, με αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο αναλυτικός προσδιορισμός του, καθώς και οι υπηρεσίες και τα όργανα με τα οποία το πραγματοποιεί.
 • τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας πραγματοποιούνται τακτικά με οργανωμένη διαδικασία, της οποίας πρώτο βήμα είναι η παρουσίαση ετήσιας μελέτης του ΕΚΔΔ στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Και για τις τροποποιήσεις απαιτείται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 • η διακυβέρνηση είναι ανοιχτή στον δημόσιο έλεγχο με βασικό εργαλείο διαφάνειας την πλατφόρμα «Διαύγεια»
 • η οργάνωση και η σύζευξη της Δημόσιας Διοίκησης με τις Περιφερειακές Διοικήσεις και τους Δήμους έχουν ως πρώτο βήμα την αξιολόγηση κάθε υφιστάμενης διοικητικής διαδικασίας. Ψηφιακή αποτύπωση αποκτούν όσες από αυτές κρίνονται διατηρήσιμες με βάση την νομοθεσία, όπως προσδιορίστηκε παραπάνω.
 • το πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειακών Διοικήσεων τροποποιείται ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τις δημόσιες επενδύσεις στο χώρο τους.
 • είναι ώρα για πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων με την απόδοση σ’ αυτούς του Δημοτικού Αναλογικού Τέλους Ενεργών Ακινήτων, όπως θα προβλέπεται σε προγραμματική συγγραφή υποχρεώσεων ΚΕΔΕ-Κυβέρνησης.
 • η Δημοτική Αστυνομία οφείλει να εξελιχθεί σε θεματοφύλακα της «γειτονιάς χωρίς φόβο». Η κοινοτική αστυνόμευση μπορεί να εκτείνεται από την φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και την τροχαία κίνηση μέχρι την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους δημόσιους χώρους και την εφαρμογή της φιλοζωικής νομοθεσίας. Αλλά πρόκειται να κριθεί από την δυνατότητα της να συνδεθεί άμεσα με τους πολίτες (χωρίς να τους μετατρέπει σε χαφιέδες ή τιμωρούς) από την μια και να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία από την άλλη.

 8.ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ:

 • υποστηρίζουμε σταθερά την ενεργοποίηση διεθνικών Αρχών Απογραφής και Πιστοποίησης Προσφύγων και Αρχών Δίωξης της παράνομης διακίνησης, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., κοντά στις πηγές των προσφυγικών ρευμάτων.
 • η μετατροπή ομάδων μεταναστών και προσφύγων σε μοχλό πίεσης κατά της χώρας μας, αντιμετωπίζεται από τις ελληνικές αρχές, ως εχθρική πράξη.
 • ο εγκλωβισμός ανθρώπων στην Ελλάδα, λόγω απροθυμίας εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσουν συνομολογημένες υποχρεώσεις τους, είναι βλάβη την οποία μας προξενούν και το κόστος της τους βαρύνει.
 • σε ότι αφορά την ανθρωπιστική διάσταση, η Ελλάδα τελειοποιεί διαρκώς τις συνθήκες παραμονής μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, αποτρέπει την διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους και ενθαρρύνει την συμμετοχή όσων το επιθυμούν στην Ελληνική Παιδεία.

 

9.ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ:

 • αναζωογόνηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Βουλής, με διάκριση των ρόλων αρχηγού κοινοβουλευτικής ομάδας - πρωθυπουργού και βουλευτή - υπουργού.
 • 200 έως 250 βουλευτές από ισάριθμες μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και 50 έως 100 ακόμα από «λίστες επικρατείας» των κομμάτων, με απλή αναλογική, με το σύνολο των εκλεγόμενων να αθροίζεται από 250 έως 300.
 • με αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων, διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την εποπτεία των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, την διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Ειδικότερα, η σύνδεση μας με συμπατριώτες που μετανάστευσαν ή μεταναστεύουν ξεκινάει με την διασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής τους στις εθνικές εκλογές.
 • η Προεδρία της Δημοκρατίας πάντα φροντίζει για την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την τήρηση των συνταγματικών προβλέψεων από πολιτικούς και κόμματα.

 10.ΣΧΟΛΕΙΑ:

 • τα σχολικά προγράμματα της υποχρεωτικής 9ετούς εκπαίδευσης διαμορφώνονται ώστε να υπηρετούν δυο βασικούς σκοπούς:

Α. εξοικειώνουν τα παιδιά με τον κοινό μας τόπο και τις ιστορικές συντεταγμένες του, με τις συνθήκες της ζωής μας και με άλλους πολιτισμούς.

Β. καλλιεργούν συνείδηση εθνικού κράτους, δημόσιου χώρου και συμφέροντος καθώς και δημοκρατικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Γ. εκπαιδεύουν σε πεδία, χρήσιμα για την κάλυψη στοιχειωδών καθημερινών αναγκών. Ενδεικτικά και μόνο, πρώτα ανάμεσά τους οι ξένες γλώσσες, η χρήση του διαδικτύου, η κυκλοφοριακή αγωγή και οδήγηση, η κολύμβηση και η πλοήγηση για τα οποία και παρέχονται τα αντίστοιχα πιστοποιητικά δεξιότητας.

 

Αυτό είναι Το δικό μας σχέδιο:

Μια «σκυταλοδρομία» και όχι μια «διαδοχή» γενεών

Μια συγγραφή εγγυήσεων από όλους προς όλους

Μια κόκκινη γραμμή με το κακό παρελθόν, εργαλείο για να φέρουμε τα πάνω κάτω και να πάμε μπροστά!

Συμμετοχή, λειτουργία και δράση

Είμαστε πολιτική οργάνωση με πρωταρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Μας εμπνέουν οι αρχές της δημοκρατίας (ισονομία, ισηγορία, ισοπολιτεία), αντιπροσωπευτικής και άμεσης, καθώς και η κοινωνική οργάνωση με βάση την ισότητα ευκαιριών, σε συνδυασμό με την αξιοκρατία, την εξάλειψη των διακρίσεων και την κοινωνική αλληλεγγύη. Στο γόνιμο αυτό έδαφος, διευρύνονται τα όρια των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου.

Έχουμε επίγνωση ότι οι σκοποί μας εξυπηρετούνται με την διαρκή, οργανωμένη προσπάθεια σε εθελοντική βάση την οποία και ενθαρρύνουμε, ώστε να ζήσουμε καλύτερα και πιο ανθρώπινα.

Συμμετοχή
Κάθε πολίτης επιλέγει ο ίδιος τον βαθμό της συμμετοχής του στην οργάνωσή μας ως Φίλος, Μέλος ή Συμμέτοχος σε Κύκλο. Φίλοι, Μέλη και Κύκλοι έχουν διακριτές αρμοδιότητες και ευθύνες τις οποίες και φροντίζουν με δική τους πρωτοβουλία.

Λειτουργία και Δράση

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ λειτουργεί και δρα μέσα από χώρους σκέψης, διαλόγου και δράσης:

 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ είναι το Προγραμματικό μας Ταμιευτήριο. Διαμορφώνει τις προγραμματικές θέσεις και επιμελείται τον εμπλουτισμό, την εξειδίκευσή και την διαρκή προσαρμογή τους. Βασικό εργαλείο του ο διαρκής, οργανωμένος διάλογος εδώ 

Πολιτική Αγορά

 • ΙΣΟΝ, είναι οι δράσεις και οι συνεργασίες μας για την εξάλειψη των  διακρίσεων, παλιών και νέων. Η εθελοντική συμμετοχή σου μπορεί να ξεκινήσει εδώ

ΙΣΟΝ

 

 • ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, είναι οι πρωτοβουλίες και  δικτυώσεις μας με σκοπό την αλληλεγγύη προς συνανθρώπους μας, ευάλωτους απέναντι σε κοινωνικούς κινδύνους. Δείξε το ενδιαφέρον σου εδώ

ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

 

 • Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών (Ε.Ε.ΔΗ.Μ.) είναι η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία επιτελεί την κατάρτιση φίλων, μελών και κύκλων, μέσα από σχετικές εκδηλώσεις και προγράμματα. Εξ άλλου, η Ε.Ε.ΔΗ.Μ.  διασφαλίζει την διαφανή υλική και τεχνική στήριξη των δράσεων μας. Εάν σε ενδιαφέρει η εταιρία και το έργο το οποίο επιτελεί έλα σε επαφή μαζί μας εδώ

Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών

 


Ενισχύστε μας οικονομικά

Η οικονομική μας ενίσχυση γίνεται με εισφορές στην αστική μη κερδοσκοπική «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», η οποία είναι οργανικά συνδεδεμένος χρηματοδότης μας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαφάνεια στα οικονομικά μας με τον έλεγχο τους από δημόσια αρχή.
Για τους φίλους και τα μέλη της οργάνωσης μας οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι η εφ’ άπαξ καταβολή δέκα (10) ευρώ για την εγγραφή τους και η ετήσια συνδρομή τους ύψους εξήντα (60) ευρώ. Για το δικαίωμα πιστοποίησης κύκλου μελών και φίλων μας προβλέπεται ετήσια συνδρομή εκατό (100) ευρώ. Οικονομικές ενισχύσεις από εθελοντές οι οποίοι δεν είναι μέλη ή φίλοι, είναι αποδεκτές με ανώτατο όριο τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Καταβολές χρηματικών ποσών διενεργούνται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» με στοιχεία
ΤΡΑΠΕΖΑ: Τράπεζα Πειραιώς
ΕΙΔΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ/ ΟΨΕΩΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΙΒΑΝ GR3201725030005503095864805
ή με χρήση Paypal μέσω της ιστοσελίδας μας.
Η συμπλήρωση της αιτιολογίας της κατάθεσης πιστοποιεί την αντίστοιχη ιδιότητα του καταθέτη (φίλος, μέλος, κύκλος) και η μη συμπλήρωση της αυτήν του εθελοντή.

PayPal
Πολιτική Αγορά
Δίπλα σου - Δίκτυο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού
ΙΣΟΝ - Δράση κατά των διακρίσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Buy now

You can now buy this awesome Joomla Theme directly on Themeforest for a really low price for this awesome and stunning Joomla product!

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.


BUY ON THEMEFOREST

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.

  or   Δημιουργία λογαριασμού

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; |  Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×