Menu
 • Slide
  Ο κοινός μας τόπος
 • Slide
  Φίλοι,
  μέλη και
  κύκλοι κάνουμε την...
 • Slide
  Δίνουμε ξανά τα χέρια
  Δίνουμε ξανά χρώμα στη ζωή μας
 • Slide

 ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ

...και ο λόγος μας μετράει!


Το πρώτο βήμα εξόδου από τα μνημόνια

0
0
0
s2sdefault

Άρθρο του Παντελή Οικονόμου στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ας δούμε, λίγο καλύτερα, την προαναγγελλόμενη για το καλοκαίρι του 2018 «έξοδο από τα μνημόνια». Οι αυτουργοί της προαναγγελίας αυτής (οφείλουν να) γνωρίζουν ότι η λήξη της δανειακής σύμβασης (γνωστής ως 3ο Μνημόνιο) δεν προβλέπει ούτε την αποχώρηση της τρόικας, ούτε την αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ούτε την αποκατάσταση της κυριαρχίας μας, ως κράτους μέλους της ζώνης του ΕΥΡΩ, αλλά μόνον την διακοπή της χρηματοδότησής μας από τον ESM. Αν λοιπόν το σκίσιμο των μνημονίων με ισοδύναμα ή με ένα νόμο ενός άρθρου υπήρξαν αυταπάτες, «η έξοδος από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018» είναι στυγνή εξαπάτηση.
Η εξαπάτηση αυτή έχει όμως υψηλό κόστος. Έχουμε λίγους μόνο μήνες για να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας τι θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και αμέσως μετά, ώστε να μην βρεθούν, για μια ακόμα φορά, στον αέρα και οι δικές μας προσπάθειες και θυσίες και τα δικά τους δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, τα θέματα για συζήτηση είναι:

 • Η αυθαίρετη και παράλογη αξίωση των δανειστών να σχηματίζουμε κάθε χρόνο όχι πρωτογενή, αλλά δημοσιονομικά πλεονάσματα. Οι αυξήσεις στην φορολογία, οι περικοπές στις συντάξεις και οι μειώσεις του κόστους της εργασίας συντηρούν την ανεργία και την ύφεση, εμποδίζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και απειλούν να τινάξουν στον αέρα ότι έχει απομείνει όρθιο. Δεν είναι καν μέσα εφαρμογής της αναγκαίας δημοσιονομικής πειθαρχίας.
 • Η υποκατάσταση (όχι συμπλήρωση) του κοινωνικού κράτους από ευκαιριακές χρηματικές ενισχύσεις είναι απαράδεκτη αντιμεταρρύθμιση, υψηλού οικονομικού, κοινωνικού και δημοκρατικού κόστους. Είναι πελατειακές, ψηφοθηρικές σχέσεις οι οποίες μας πισωγυρίζουν στην εποχή της Φρειδερίκης και των «βιβλιαρίων στις άπορες κορασίδες».
 • Η καταχρηστική και, ουσιωδώς αντισυμβατική, άρνηση των πιστωτών να τιμήσουν την από εξαετίας υποχρέωση τους για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μας.
 • Η χρηματοδότησή μας από άλλες πηγές μετά το 2018.
 • Η αξιοποίηση πολλών δις ΕΥΡΩ τα οποία προβλέπονταν για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών και παραμένουν αδιάθετα, ενώ ούτε ένα πιστωτικό ίδρυμα δεν βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο.
 • Η άμεση αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της νομοθετικής εξουσίας, ασχέτως της πρόβλεψης για συνέχιση του οικονομικού ελέγχου από τους εταίρους/πιστωτές, μέχρις ότου εξοφληθεί το 75% του χρέους μας προς αυτούς.
 • Η αποδέσμευση της δημόσιας περιουσίας μας πολύ πριν τα, προβλεπόμενα από το 3ο μνημόνιο, 99 χρόνια.

Αυτά είναι τα εμπόδια μπροστά μας, μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια. Μόνο που οι επιφορτισμένοι με την υπερπήδησή τους εντολοδόχοι μας δεν την επιχειρούν καν. Αντί να κάνουν τη δουλειά τους, αναμασούν ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια», διεκδικώντας το δικό τους «success story» με το προδιαγεγραμμένο ναυάγιό του!
Είναι βέβαια μοιραίο να μην διαθέτουμε πια πολιτικό κόμμα ή αρχηγό με διάθεση και δυνάμεις για αγώνα, μετά από τόσες απερίσκεπτες ρήξεις, άτακτες υποχωρήσεις και απροκάλυπτες εξαπατήσεις που διέπραξαν. Η «έξοδος από τα μνημόνια» λοιπόν έχει ως πρώτο βήμα την «έξοδο από την έλλειψη αυτοεκτίμησης, ηθικού και εμπιστοσύνης ανάμεσά μας». Απομένει σε εμάς να το κάνουμε.

Τις προάλλες με έναν φίλο...

«Τι είναι η ΕΚΚΙΝΗΣΗ; Καινούργιο κόμμα;» με ρώτησε ένας καλός φίλος, τις προάλλες. Για να του απαντήσω: «αν ήμασταν κόμμα, θα είχαμε ζητήσει την ψήφο σου σε εκλογές».

«Είστε λοιπόν ένα think tank;» ενδιαφέρθηκε. «Όχι. Τα think tank επισημαίνουν, μελετούν και αναλύουν προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή μας. Εμείς προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα αυτά».

«Τότε τι είστε;» απόρησε ο φίλος. «Πολιτική οργάνωση, βέβαια!»

«Ναι αλλά και τα κόμματα μας πολιτικές οργανώσεις δεν οφείλουν να είναι;» επέμεινε ο φίλος μας. «Σωστά» αντιγύρισα. «Και αν δεν είναι συνεπή με αυτή την συνταγματική τους υποχρέωση χρειαζόμαστε άλλα».

«Τελικά, τι νομίζεις ότι λείπει από τα τόσα κόμματα που έχουμε και δεν μας ενθουσιάζει κανένα;». «Επίγνωση της πραγματικότητας. Αίσθηση της κοινής μοίρας. Εντιμότητα στην σχέση μας».

«Και, αν προκύψει ένα κόμμα, άξιο να με εκπροσωπεί, πώς θα το ξεχωρίσω από τα υπόλοιπα;» «Θα ξέρεις καλά για ποιους λόγους αυτό ζητάει την ψήφο σου και για ποιους λόγους εσύ την δίνεις ή όχι!»

Από μια τέτοια συζήτηση προέκυψε… η ιστοσελίδα μας. Στην πραγματικότητα, ένα θερμό ευχαριστώ προς…

 • τους φίλους που ζουν την καθημερινή τους δυσκολία, παραγνωρισμένοι, χωρίς στοιχειώδεις καλύψεις και εγγυήσεις
 • τους παλιούς συντρόφους από τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, το πρώτο καταστατικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ από το 2001 που μας έδωσαν το προγραμματικό τους ταμιευτήριο, την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
 • κάθε δημοκράτη, σοσιαλιστή, εθελοντή συμμέτοχο στην ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.

Συμμετοχή, λειτουργία και δράση

Είμαστε πολιτική οργάνωση με πρωταρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Μας εμπνέουν οι αρχές της δημοκρατίας (ισονομία, ισηγορία, ισοπολιτεία), αντιπροσωπευτικής και άμεσης, καθώς και η κοινωνική οργάνωση με βάση την ισότητα ευκαιριών, σε συνδυασμό με την αξιοκρατία, την εξάλειψη των διακρίσεων και την κοινωνική αλληλεγγύη. Στο γόνιμο αυτό έδαφος, διευρύνονται τα όρια των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου.

Έχουμε επίγνωση ότι οι σκοποί μας εξυπηρετούνται με την διαρκή, οργανωμένη προσπάθεια σε εθελοντική βάση την οποία και ενθαρρύνουμε, ώστε να ζήσουμε καλύτερα και πιο ανθρώπινα.

Συμμετοχή
Κάθε πολίτης επιλέγει ο ίδιος τον βαθμό της συμμετοχής του στην οργάνωσή μας ως Φίλος, Μέλος ή Συμμέτοχος σε Κύκλο. Φίλοι, Μέλη και Κύκλοι έχουν διακριτές αρμοδιότητες και ευθύνες τις οποίες και φροντίζουν με δική τους πρωτοβουλία.

Λειτουργία και Δράση

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ λειτουργεί και δρα μέσα από χώρους σκέψης, διαλόγου και δράσης:

 • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ είναι το Προγραμματικό μας Ταμιευτήριο. Διαμορφώνει τις προγραμματικές θέσεις και επιμελείται τον εμπλουτισμό, την εξειδίκευσή και την διαρκή προσαρμογή τους. Βασικό εργαλείο του ο διαρκής, οργανωμένος διάλογος εδώ 

Πολιτική Αγορά

 • ΙΣΟΝ, είναι οι δράσεις και οι συνεργασίες μας για την εξάλειψη των  διακρίσεων, παλιών και νέων. Η εθελοντική συμμετοχή σου μπορεί να ξεκινήσει εδώ

ΙΣΟΝ

 

 • ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, είναι οι πρωτοβουλίες και  δικτυώσεις μας με σκοπό την αλληλεγγύη προς συνανθρώπους μας, ευάλωτους απέναντι σε κοινωνικούς κινδύνους. Δείξε το ενδιαφέρον σου εδώ

ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

 

 • Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών (Ε.Ε.ΔΗ.Μ.) είναι η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία επιτελεί την κατάρτιση φίλων, μελών και κύκλων, μέσα από σχετικές εκδηλώσεις και προγράμματα. Εξ άλλου, η Ε.Ε.ΔΗ.Μ.  διασφαλίζει την διαφανή υλική και τεχνική στήριξη των δράσεων μας. Εάν σε ενδιαφέρει η εταιρία και το έργο το οποίο επιτελεί έλα σε επαφή μαζί μας εδώ

Ελληνική Εταιρία Δημοκρατικών Μελετών

 


Ενισχύστε μας οικονομικά

Η οικονομική μας ενίσχυση γίνεται με εισφορές στην αστική μη κερδοσκοπική «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ», η οποία είναι οργανικά συνδεδεμένος χρηματοδότης μας. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαφάνεια στα οικονομικά μας με τον έλεγχο τους από δημόσια αρχή.
Για τους φίλους και τα μέλη της οργάνωσης μας οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι η εφ’ άπαξ καταβολή δέκα (10) ευρώ για την εγγραφή τους και η ετήσια συνδρομή τους ύψους εξήντα (60) ευρώ. Για το δικαίωμα πιστοποίησης κύκλου μελών και φίλων μας προβλέπεται ετήσια συνδρομή εκατό (100) ευρώ. Οικονομικές ενισχύσεις από εθελοντές οι οποίοι δεν είναι μέλη ή φίλοι, είναι αποδεκτές με ανώτατο όριο τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
Καταβολές χρηματικών ποσών διενεργούνται με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» με στοιχεία
ΤΡΑΠΕΖΑ: Τράπεζα Πειραιώς
ΕΙΔΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΣ/ ΟΨΕΩΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: ΙΒΑΝ GR3201725030005503095864805
ή με χρήση Paypal μέσω της ιστοσελίδας μας.
Η συμπλήρωση της αιτιολογίας της κατάθεσης πιστοποιεί την αντίστοιχη ιδιότητα του καταθέτη (φίλος, μέλος, κύκλος) και η μη συμπλήρωση της αυτήν του εθελοντή.

PayPal
Πολιτική Αγορά
Δίπλα σου - Δίκτυο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού
ΙΣΟΝ - Δράση κατά των διακρίσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Buy now

You can now buy this awesome Joomla Theme directly on Themeforest for a really low price for this awesome and stunning Joomla product!

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.


BUY ON THEMEFOREST

×

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.

  or   Δημιουργία λογαριασμού

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; |  Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×